U trendu

Evropske berze u usponu posle pada na devetomesečni minimum

LONDON – Glavni evropski berzanski indeks beleže danas rast nakon pada na devetomesečni minimum u četvrtak, pošto investitori nastoje da iskoriste niže cene akcija nakon masovne ovonedeljne rasprodaje izazvane strahom od uticaja rusko-ukrajinskog sukoba na poslovanje kompanija.

Panevropski indeks STOKS 600 je porastao za 0,6 posto posle pada na prethodnoj sesiji na najniži nivo od maja 2021, izveštava Rojters.

Ovaj referentni evropski berzanski pokazatelj je pao za skoro 13 procenata u odnosu na svoj januarski vrhunac, nakon jučerašnje rasprodaje akcija, i niži je za 10 ili više procenata u odnosu na ranije rekordne vrednosti.

Tržišno raspoloženje je i dalje krhko jer su cene američkih akcija na evropskom terminskom trgovanju potonule, što ukazuje na to da će započeti trgovanje na Vol Stritu na nižem nivou.

Akcije komunalnih i kompanija iz sektora nekretnina su predvodile s rastom vrednosti na evropskim tržištima, dok su deonice proizvođača hemikalija skliznule za 0,6 procenata.

Akcije Poršea i Folksvagena su porasle 3,6 posto, odnosno 2,2 procenta, respektivno, nakon što su ovi proizvođači automobila izneli detalje o mogućem izlasku Poršea na berzu.

Kompanija Svis Re je pala za 5,9 odsto, pošto je ova reosiguravajuća kuća ostvarila u 2021. manji celogodišnji profit nego što se očekivalo.

Nemački hemijski gigant BASF je takođe potonuo za 4,2 odsto nakon što je smanjio prognozu operativne dobiti za 2022. zbog sporijeg nemačkog ekonomskog rasta.

Imajući u viu da cene nafte i gasa rastu u svetlu ukrajinske krize, investitori strahuju da će to dodatno „podgrejati“ inflaciju i poremetiti ekonomski oporavak u zoni evra, koja se u velikoj meri oslanja na Rusiju za snabdevanje gasom, navodi britanska agencija.

Kreatori monetarne politike Evropske centralne banke (ECB) sastali su se u četvrtak u Parizu. Predsednica ECB-a Kristin Lagard bi trebalo kasnije dans da održi konferenciju za novinare.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar