U trendu

Evropske i azijske berze ostvarile rast

Berze u Evropi i Aziji pozitivno su reagovale na predloge za ekonomske reforme koje je vlada Grčke predstavila kreditorima u Briselu.

Indeks vodećih britanskih akcija Stoxx 50 porastao je za 2,3 odsto, a nemački Daks (DAX) za 2,1 odsto.

Azijska berza je ostvarila rast pošto je Grčka predložila kreditorima finansijsku reformu, ali i pošto je Kina predložila nove mere kako bi zaustavila pad berze. Međutim, mnoge azijske berze su već nedelju dana u minusu.

Šangajski indeks porastao je za 5,3 odsto, južnokorejski Kospi za 0,2 odsto, Hang Seng indeks iz Hongkonga za 2,5 odsto, dok je australijski indeks S&P/ASX porastao za 0,4 odsto. Japanski indeks Nikkei 225 niži je za 0,4 odsto.

Grčka je zatražila treći paket pomoći vredan 53,5 milijardi evra i naizgled popustila zahtevima kreditora zbog novih mera štednje. Za uzvrat, Grčka se nada da će dobiti značajne olakšice za vraćanje duga kreditorima, preneo je AP.

„Sa brojem institucija koje se sada slažu da Grčka treba da ima olakšice za vraćanje duga, predlozi koje nudi Atina ukazuju na spremnost da se nađu na pola puta odgovarajući na zahteve kreditora za reforme“, rekao je tržišni analitičar Džasper Louler, dodajući da je za proteklih pet meseci Grčka sada „najbliža dogovoru“.

Nade da će Grčka obezbediti dogovor za pomoć i sprečiti izlazak iz evrozone povećane su usled dogovorenog sastanka lidera Evropske unije, koji će biti održan u nedelju u Briselu, ocenio je AP.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.