U trendu

FAO predviđa rast troškova uvoza hrane od 12% u ovoj godin

RIM – Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) predviđa rast troškova uvoza hrane širom sveta od 12 posto u ovoj godini u odnosu na 2020, uključujući troškove isporuke, na rekordnih 1,71 biliona dolara.

To će izložiti pritisiku mnoge najsiromašnije zemlje sveta čije je ekonomije već razorila pandemija kovid-19, navodi se u izveštaju o globalnim prehrambenim izgledima koji FAO izdaje svake dve godine, a koji je objavljen danas na zvaničnoj internet ove agencije UN sa sedištem u Rimu.

Ovi visoki troškovi, kako se dodaje, mogu se zadržati tokom dužeg perioda pošto već izvesno vreme poskupljuju gotovo svi poljoprivredni proizvodi, pri čemu bi dalji rast cena na tržištima energenata mogao da poveća troškove proizvodnje poljoprivrednika.

Snažno povećanje obima uvoza osnovnih prehrambenih proizvoda prošle godine uticalo je na rast globalnih troškova uvoza, uključujući i troškove prevoza, za 3,0 procenta na 1,53 biliona dolara, prema izveštaju FAO.

Mada povećanje poljoprivredne trgovine tokom pandemije pokazuje otpornost ovog segmenta međunarodnog tržišta, rast cena od kraja 2020. godine pojačava rizike za pojedine zemlje koje su zavisne od uvoza hrane, dodaje se.

U dokumentu se predviđa da će izdaci za uvoz prehrambene robe državama koje FAO klasifikuje kao zemlje sa niskim primanjima i deficitom hrane skočiti ove godine za 20 odsto, što će ekonomije koje se oslanjanju na turizam dovesti u posebno nezavidnu situaciju.

Zaseban indeks troškova uvoza hrane, uključujući i troškove prevoza koji takođe rastu, dostigao je rekord u martu ove godine, nadmašivši nivoe zabeležene tokom prethodnih skokova cena hrane u periodu 2006-2008 i 2010-2012. godine, ističe FAO.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.