U trendu

Farmaceutski div Teva platice 4,3 mlrd $ drzavama u SAD

NJUJORK – Izraelski proizvođač lekova Teva saopštio je danas da je prihvatio da pruži doprinos od preko 4,3 milijarde dolara u gotovini i medikamentima za rešavanje tužbi državnih i lokalnih vlada u SAD i plemena Indijanaca zbog tvrdnji da je kompanija doprinela američkoj epidemiji opioida.

Ova nagodba se može svrstati među veće do sada u rešavanju komplikovanih sudskih sporova zbog žrtava od epidemije zavisnosti i predoziranja, koje se povezuju sa više od 500.000 smrtnih slučajeva u SAD u poslednje dve decenije, prenosi AP.

U svojim tužbama, vlade država koje čine SAD i drugi tužitelji tvrdili su da je kompanija Teva sa sedištem u Tel Avivu promovisala lekove Aktik i Fentora, opioide koji se izdaju na recept i koji su odobreni za ublažavanje bolova od raka, plus generičke opioide, uključujući oksikodon za upotrebu u nekancerogene svrhe.

Američke države su takođe navele da je kompanija umanjila rizike od zavisnosti i ohrabrila lekare da nastave da povećavaju doze koje su propisali, a takođe su optužile Tevu i njenog distributera, firmu Anda, da nisu ispoštovali zahteve o praćenju i prijavljivanju sumnjivih porudžbina.

Nagodba vredna više milijardi dolara treba da se isplaćuje tokom 13 godina, a većina novca će biti namenjena borbi protiv epidemije opioida.

Nagodba uključuje besplatnu isporuku naloksona u vrednosti do 1,2 milijarde dolara, leka koji poništava predoziranje, a države mogu, ako žele, da umesto toga uzmu manji deo gotovine. Dogovor takođe uključuje novčane isplate po osnovu nekoliko nagodbi koje je Teva nedavno postigla sa pojedinačnim državama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar