U trendu

Fascinantni prodajni rezultati VW-a, čeka se Tojota

FRANKFURT – Folksvagen je objavio da je ostvario rekordnu godišnju prodaju u 2019, koja bi mogla da odredi da li će ta nemačka grupa zadržati „krunu“ najvećeg svetskog proizvođača automobila.

Kompanija sa sedištem u Volfsburgu saopštila je danas da je prošle godine isporučila 10,97 miliona vozila, u odnosu na na 10,83 miliona jedinicia 2018. godine, kada je Folksvagen pretekao Tojotu i savez Reno-Nisan-Micubiši, mada je taj savez bio u maloj prednosti kada se iz ukupnih cifara isključe kamioni, prenosi agencija AP.

Francusko-japanska automobilska alijansa i Tojota će objaviti svoje rezultate u narednim nedeljama. Tojota je u decembru procenila da će njena ukupna lanjska prodaja iznositi 10,72 miliona vozila, što bi značilo da ostaje iza Folksvagena.

DŽeneral Motors je titulu najvećeg svetskog proizvođača automobila držao više od sedam decenija pre nego što ju je izgubio od Tojote 2008. godine i nikada se više nije vratio na prvo mesto posle prodaje svog evropskog biznisa i zatvaranja drugih gubitaških pogona.

Iz Folksvagena poručuju da lidersku poziciju u prodaji vozila ne postavljaju kao poslovni cilj, već da im je fokus na finansijskim rezultatima.

Kompanija je uspela da poveća prodaju uprkos smanjenju globalnog tržišta automobila, što znači da se njen tržišni udeo povećao u odnosu na konkurenciju.

Rastu prodaje su doprineli snažni rezultati zabeleženi na domaćem tržištu u Nemačkoj, kao i Sjedinjenim Državama i Brazilu, dok je prodaja skliznula u azijsko-pacifičkom regionu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.