U trendu

FBiH: Poljoprivrednici će protestovati ako ne dobiju novac iz budžeta na vreme

BANJALUKA – Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH zapretilo je protestima i blokadama puteva, ukoliko entitetski budžet ne bude usvojen na vreme i ako se njime ne obezbedi 200 miliona konvertibilnih maraka (106 miliona evra) za podsticaje poljoprivredi.

„Insistiramo na tome. U suprotnom, organizovaćemo proteste i blokade, bez obzira na to ko bude na vlasti. Javnost treba da zna da su poljoprivrednici od FBiH posljednji novac dobili još u septembru prošle godine, jer je isplata za četvrti kvartal prebačena u 2023. godinu“, rekao je predsednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo, prenosi RTRS.

Navodi se da je u federalnom budžetu za 2023. godinu za podsticaj poljoprivrede planirano je 160 miliona KM (85 miliona evra), što je za 50 odsto više nego 2022. godine, kad je za ovu namenu izdvojeno 106 miliona KM (56 miliona evra), ali i znatno niže od zahtevanih 200 miliona KM.

Bićo upozorava da, u slučaju da budžet ne bude usvojen na vreme i FBiH uđe u privremeno finansiranje, poljoprivrednici neće dobiti novac do juna, što bi bila katastrofa, jer ih čeka prolećna setva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar