U trendu

FCD: Ekonomski rast Srbije moguć samo uz dostojanstven rad

BEOGRAD – Ekonomski rast i održivi razvoj Srbije mogući su samo ukoliko se, kako stranim, tako i domaćim zaposlenima obezbedi dostojanstven rad i poštuju ljudska prava, poručeno je danas na konferenciji „Položaj stranih radnika u Srbiji“.

To je rekla direktorka Fondacije Centra za demokratiju Nataša Vučković i istakla da je solidarnost ključna za primenjivanje demokratskih načela i obezbeđivanje pristojnih uslova za rad svih zaposlenih u našoj zemlji.

Dodala je da i od poštovanja prava svih radnika zavisi naše članstvo u EU.

Konferencija „Položaj stranih radnika u Srbiji“ održana je u okviru projekta „Radna prava su naša prava“ u organizaciji Fondacije Centar za demokratiju i uz finansijsku podršku Međunarodnog centra Olof Palame.

Učesnici su istakli da je cilj konferencije da se javnosti približe aktuelne teme o zakonskom okviru i regulativama koje uređuju rad inostranih radnika u našoj zemlji, zatim o uključenosti sindikalnih organizacija u probleme zaposlenih koji su stranci, kao i o ulozi civilnog društva i javnosti po pitanju radnika koji nemaju naše državljanstvo.

Vučković je rekla da je pitanje položaja radnika i nedostatka radne snage u mnogim privrednim delatnostima u našoj zemlji gorući problem, posebno kada se, kako tvrdi, uzme u obzir da naša država nema jasan plan angažovanja radnika iz inostranstva.

Na konferenciji je objašnjeno da prema zakonskim propisima stranac kome je izdata dozvola za rad ima jednaka prava i obaveze u pogledu rada, kao i državljani Srbije, ali da je u praksi, kako su rekli učesnici konferencije, situacija potpuno drugačija.

Strani radnici su često angažovani bez propisanih radnih dozvola, nemaju regulisan pravno-radni status, kao ni socijalno osiguranje.

Učesnici debate ocenili su da Zakon o sezonskim poslovima i Zakon o zapošljavanju stranaca moraju da budu izmenjeni, a inspekcije pojačane, kako bi se nivo sive ekonomije i rada na crno sveo na minimum.

Ispred Unije poslodavaca govorio je Nebojša Miletić koji je najavio da radno angažovanje umnogome zavisi od radnih kvalifikacija i sposobnosti stranaca koji traže posao i dodao da vlada radi na Zakonu o pripravnicima i volonterima.

U Srbiji ima dosta Kineza, Indijaca, Pakistanaca, Rumuna i Turaka koji rade uglavnom fizičke poslove i to za manje novca i lošije uslove nego građani Srbije.

Novinarka Ivana Gordić Perić pokrenula je ovu debatu podelivši iskustvo koje je imala sa vijetnamskim radnicima u Zrenjaninu.

Tvrdi da je reč o ljudima koji žive i rade u nehumanim uslovima, pod strepnjom i strahom, nedovoljno plaćeni i bez mogućnosti da se vrate u svoju zemlju, jer su im bili oduzeti pasoši.

Učesnici su poručili da je oduzimanje pasoša krivično delo i trgovina ljudima, te zaključili da se inspekcija koja kontroliše radnike u industrijskim zonama mora pojačati.

Na konferenciji o sličnim problemima diskutovali su i predstavnik Sindikata radnika građevinarstva, kao i predstavnici organizacija koji se bave ljudskim resursima i pravima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.