U trendu

Fedrezerve: Kontrola bankarskog rizika SVB nije bila u skladu sa stvarnošću

VAŠINGTON – Regulatorno telo Federalnih rezervi danas je na sastanku u američkom Senatom saopštilo da je rukovodstvo banke Silicijumske doline (SVB) obavilo „užasno loš“ posao kontrole rizika, pre nego što je ta banka propala.

Kako navodi Rojters, članovi Senata su zahtevali da znaju zašto su ignorisana upozorenja o problemu.

„U suštini, model kontrole rizika nije bio usklađen sa stvarnošću“, rekao je senatorima potpredsednik Federalnih rezervi Majkl Bar.

On je naveo da će uskoro biti potrebno jačanje standarda kapitala i likvidnosti za banke sa imovinom većom od 100 milijardi dolara.

Predsednik Savezne korporacije za osiguranje depozita Martin Gruenberg, naveo je da slučajevi kolapsa banke Silicijumske doline i Sinačer banke „pokazuju da je potrebno da se uvede dodatna institucionalna pažnja i kontrola, pogotovo u pogledu rizika kapitala, likvidnosti i kamatnih stopa“.

Republikanci u Senatu su ranije okrivili regulatorna tela za finansijske neuspehe koji se događaju u uslovima visoke inflacije.

Kažu da je izazvana fiskalnim stimulansom Bajdenove administracije, koja je primorala da se kamatne stope povećaju, kako su naveli, agresivno visoko, dok su s druge strane demokratski predstavnici naveli da je popuštanje regulatornih tela iz vremena Trampove administracije doprinelo trenutnim problemima bankarskog sektora.

„Mesto zločina ne počinje sa regulatorima koji su pred nama. Umesto toga, moramo pogledati u banke, u izvršne direktore banaka i bankarske regulatore iz Trampove ere, koji su postavili za svoju misiju da daju Volstritu sve što želi“, izjavio je senator demokrata Šerod Braun.

Dok su se poslanici obe stranke složili da se bankama loše upravlja, republikanci su i u tom pogledu gnev usmerili prema regulatornim telima, za koje su rekli da je trebalo ranije da identifikuju i reše probleme.

„Ako ne možete da se posvetite misiji spasavanja i sprovodite zakone, kako možete od Kongresa da tražite više ovlašćenja“, upitao je republikanski senator Tim Skot, koji je na taj način izrazio summnju u davanje preporučenih većih ovlašćenja regulatornim telima nakon krize.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.