U trendu

FIC: EU integracije i harmonizacija propisa sa EU ključni prioriteti

BEOGRAD – Intenziviranje pregovora sa Evropskom unijom o statusu članstva i usklađivanje domaće regulative sa evropskim standardima, ključni su prioriteti na listi preporuka Saveta stranih investitora (FIC), saopštio je FIC posle današnje godišnje skupštine i naveo da su prioriteti na listi preporuka izmenjeni u odnosu na lanjske zbog novih okolnosti.

Slede poštovanje preporuka iz Bele knjige, vraćanje inflacije u okvire ciljnog koridora, završetak restrukturiranja infrastrukturnih preduzeća, posebno u oblasti energetike i optimizacija fiskalnog opterećenja i javnih rashoda za sprečavanje rasta javnog duga zemlje.

Potpredsednica Saveta Ana Govedarica je istakla da je 2022. godina bila ogromna prekretnica za FIC jer je organizacija obeležila dve decenije rada.

Istice se da je FIC osnovao radni odbor za turizam i ugostiteljstvo čime je jasno stavio do znanja da ovaj sektor ima značajnu perspektivu u srpskoj privredi te da su pokrenute regulatorne inicijative u značajnim oblastima kao što su porezi, obnovljivi izvori energije, konverzija zemljišta, zakon o širokopojasnom pristupu internetu i e-fakturisanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.