U trendu

FIC: Napredak u četvrtini lanjskih preporuka iz Bele knjige

BEOGRAD – Savet stranih investitora (FIC) objavio je danas jubilarno 20. izdanje „Bela knjiga 2022“ sa preporukama za unapređenje poslovne klime u Srbiji, koja sadrži 372 preporuke u 10 prioritetnih oblasti a direktorka za komunikacije u FIC-u Renata Pindžo kaže da su ključne preporuke knjige intenziviranje evropskih integracija i usklađivanje sa propisima EU.

„Članice Saveta smatraju da evropske integracije Srbije nemaju alternativu. Osim toga, mislimo da je veoma važno vratiti inflaciju u ciljani koridor, završiti restrukturiranje javnih preduzeća iz oblasti infrastrukture a posebno u energetici te optimizirati fiskalno opterećenje i javni dug, kako bi se nastavila uspešna privredna aktivnost u Srbiji“, rekla je Pindžo za Tanjug.

Bela knjiga će biti predstavljena danas u 11 sati u Palati Srbija, u prisustvu premijerke Ane Brnabić.

U okviru predstavljanja „Bele knjige 2022“, nakon uvodnih obraćanja, biće održana i debata između najviših zvaničnika države i predstavnika Saveta stranih investitora.

Bela knjiga Saveta stranih investitora tradicionalno daje preporuke i to sa ciljem da Srbija postane konkurentnija i ekonomski snažnija zemlja, a osim preporuka publikacija postavlja prioritete u ekonomskoj politici i iznosi konkretne predloge za poboljšanje uslova poslovanja.

Bela knjiga zapravo predstavlja analizu poslovno investicionog okruženja u Srbiji u periodu između dva njena izdanja, u ovom slučaju od novembra 2021. do oktobra 2022. godine.

Pindžo navodi da ovogodišnje izdanje ima 55 tekstova koje je uradilo 49 autora.

U njemu je konstatovano da je od ukupno 345 lanjskih preporuka ostvaren napredak u 25 odsto njih, a u 75 odsto oblasti napretka nije bilo.

Od 25 odsto oblasti sa napretkom, u 6,0 odsto ostvaren je značajan napredak, a u 19 odsto određeni napredak.

Na osnovu rezultata u realizaciji, svaka tema dobija ocenu u rasponu od jedan (najniža) do tri (najviša).

„Najbolje ocenjene oblasti su digitalizacija i e-trgovina. Uprkos okolnostima unapređena je regulativa iz oblasti energetike, a kada je reč o pojedinačnim biznisima, najbolje je u protekloj godini bilo tržište nekretnina“, istakla je sagovornica Tanjuga.

Bela knjiga navodi 10 prioritetnih oblasti sa prosečnim ocenama: porezi (1,04), radno-pravni odnosi (1,06), digitalizacija i elektronsko poslovanje (2,57), nekretnine i izgradnja (1,36), borba protiv nedozvoljene trgovine i inspekcijski nadzor (1,57), hrana i poljoprivreda (1,14), stečaj (1,22), devizno poslovanje (1,38), farmaceutska industrija (1,71) i tema turizam i ugostiteljstvo koje je kao tema prvi put predstavljena u Beloj knjizi i nema ocenu.

Savet stranih investitora će prema rečima Renate Pindžo i dalje zagovarati digitalizaciju u svim sferama poslovanja i javnog života

„Za FIC je, takođe, veoma važno unapređenje radno-pravnih propisa, jer je upravo ljudski kapital taj od koga će zavisiti buduća konkurentnost Srbije. Tu je i uvek prisutna potreba za što efikasnijom borbom protiv sive ekonomije“, istakla je Pindžo.

Upitana kakva se situacija može očekivati u sledećoj godini kada je reč o ulaganjima ona je rekla da je prema mišljenju Saveta i sada, kao i uvek, od ključne važnosti predvidivost, dakle stabilno i održivo i konkurentno poslovno okruženje.

„U tom smislu Bela knjiga preporučuje harmonizaciju propisa Srbije sa Evropskom unijom, a naše članice koje su već investirale u Srbiju smatraju da je veoma važna puna i dosledna primena usvojenih propisa, kao i javnost rada i transparentnost prilikom donošenja novih“, ukazala je Pindžo.

Mnogi ekonomisti predviđaju da će svet sledeće godine ući u recesiju, a na pitanje šta Srbija može očekivati, u Savetu stranih investitora ističu da se shodno poslednjim procenama očekuje ozbiljan pad BDP-a u evro zoni sledeće godine, što će se odraziti i na Srbiju.

„Očekuje se recesija i u Nemačkoj i Italiji, koje su ključna izvozna tržišta Srbije. To će imati značajne implikacije jer je srpska privreda duboko integrisana u privredu Evropske unije, što može dovesti do usporavanja privredne aktivnosti u odnosu na planiranu“, rekla je Renata Pindžo.
Publikacija Bela knjiga ove godine nije štampana zbog odgovornosti prema životnoj sredini, već se može preuzeti preko QR koda.

„S ciljem da uhvatimo korak sa erom digitalizacije, ali i da pokažemo odgovornost prema životnoj sredini, rešili smo da ponovo ove godine ne štampamo publikaciju Bela knjiga. Umesto toga, pozivamo Vas da učitate QR kod koji se nalazi ispod i preuzmete ovogodišnje izdanje, koje je takođe dostupno za besplatno preuzimanje na internet stranici Saveta (www.fic.org.rs)“, naveo je izvršni direktor FIC Aleksandar Ljubić.

FIC je prvo godišnje izdanje objavio 2003. godine, a na pitanje šta smatra najznacajnijim dostignućima u prethodnom periodu Pindžo je podsetila na preporuku o prenosu brojeva mobilnih telefona bez naknade, zatim za brojna unapređenja iz oblasti digitalizacije, kao što su pravo na elektronski potpis, omogućavanje elektronske razmene podataka između klijenata i banke, digitalizacija fiskalnih usluga.

Savet stranih investitora ima 116 članica iz 21 sektora i do sada su članice u Srbiji imale investicije u vrednosti od 36 milijardi evra i direktno zapošljavaju oko 100.000 ljudi.

Bela knjiga promoviše ekonomsku integraciju sa EU i otvorenu tržišnu privredu, a pišu je članice FIC-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar