U trendu

Fič podigao rejting Saudijske Arabije zbog snažnih finansija, sa A na A+

ABU DABI – Agencija Fič Rejting podigla je dugoročni rejting Saudijske Arabije prema stranoj valuti zbog ekonomske diversifikacije, snažnih finansija koje „izazivaju strahopoštovanje“ i niskog javnog duga, sa „A“ na „A+“ sa stabilnim izgledima.

Fič je naveo devizne rezerve Saudijske Arabije bez zlata koje su prošle godine dostigle 459 milijardi dolara, objavio je lokalni portal „The National News“.

Kako je navedeno, ukupan javni dug Saudijske Arabije je prema BDP-u smanjen na 23,8 odsto u 2022. godini.

Takođe, investicije i depoziti u inostranstvu obezbeđuju značajan suficit tekućeg računa, koji iznosi oko 13,6 odsto BDP-a, što je ekvivalentno vrednosti oko 150 milijardi dolara.

Saudijska Arabija, najveća arapska ekonomija na svetu, nalazi se usred velike ekonomske diverzifikacije u okviru svoje agende Vizija 2030, usred napora da se smanji oslanjanje na naftu i da se uključi u druge industrije visokog rasta kako bi podstakla svoju ekonomiju, stvorila više radnih mesta i privukla privatne investicije.

Kraljevina je zabeležila najveću godišnju stopu rasta među 20 najvećih svetskih ekonomija 2022. godine, prema Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj OECD.

Privreda je prošle godine zabeležila rast od 8,7 odsto zahvaljujući višim cenama nafte i snažnom učinku privatnog sektora van nafte.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.