U trendu

Fijasko Deliveroa na berzanskom debiju u Londonu

LONDON – Akcije britanskog startapa Delivero za dostavu hrane, iza kojeg stoji američki Amazon, zabeležile su stmoglavi pad od 30 posto na današnjem debitovanju na Londonskoj berzi, čime je pompezno najavljivana Inicijalna javna ponuda (IPO) decenije na britanskom tržištu kapitala doživela fijasko.

U roku od samo nekoliko minuta od otvaranja berze, tržišna vrednost Deliveroa je srezana za 2,28 milijardi funti, zadavši udarac ambicijama Britanije vezanim za privlačenje brzorastućih tehnoloških kompanija na londonsko finansijsko tržište, prenosi Rojters.

Dugo očekivano listiranje, najveće na Londonskoj berzi u poslednjih deset godina, ministar finansija Rishi Sunak je najavljivao kao „britansku uspešnu tehniološku priču“ koja bi mogla da utre put povećanju IPO-a tehnoloških kompanija na Londonskoj berzi.

Međutim, nad debijem Deliveroa se još ranije nadvila senka jer su neke od najvećih britanskih investicionih kompanija odlučile da ignorišu ovo listiranje navodeći kao razlog zabrinutost zbog uslova rada u gig-ekonomiji (honorarno angažovanje radnika) i zbog strukture vlasničkih udela.

Osnivač Delivero Vil Šu naime zadržava svoj vlasnički udeo od 6,3 posto, ali će imati 57,5 posto glasačkih prava tokom naredne tri godine, a s takvom vlasničkom strukturom kompanija nije mogla da bude uvrštena na prajm listing koji omogućava pristup glavnim FTSE indeksima.

Na samom startu su akcije prodavane po ceni od 3,90 funti, u donjem cenovnom rasponu, pri čemu je tržišna vrednost kompanije iznosila 7,6 milijardi funti, a nakon toga se stropoštala na samo 2,71 funti po akciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.