Fijat ukida jednu radnu smenu

Kompanija Fijat Krajsler automobili Srbija saopštila je danas predstavnicima sindikata fabrike u Kragujevcu da je jedna od tri smene radnika “višak” zbog smanjene tražnje vozila i predočila da će posle odmora u avgustu rad fabrika biti organizova u dve smene.

Predsednik sindikata FCA u Kragujevcu Zoran Marković je rekao agenciji Beta da je tu informaciju predstavnicima sindikata prenela direktorka kompanije Silvija Verneti.

“Sutra nastavljamo razgovore sa rukovodiocima kompanije, da čujemo šta oni konkretno nude, kakvi su modeli da dobrovoljni odlazak iz fabrike”, rekao je Marković.

On je ocenio da je sindikat danas primio “tešku” vest od menadžmenta, ali da nije iznenadjen jer je poznato da je pad tražnje vozila na svetskim tržištima.

“Mi smo, medjutim, očekivali da još mnogo ranije reaguje Vlada kao vlasnik 33 odsto kapitala u FCA , odnosno premijer Aleksandar Vučić koga smo 24 meseca pozivali da se uključi u razgovore sa rukovodstvom kompanije, što se nije dogodilo”, rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, fabrika u Kragujevcu radi četiri godine u tri smene, od kada je počela proizvodnju automobila 500L, i dnevno se proizvede oko 645 vozila.

“U poslednje dve godine bilo je pauza u radu, zbog problema sa dobavljačima ili smanjene tražnje vozila, ali ovo sada je najozbiljniji problem za nas”, rekao je Marković.

U saopštenju FCA navedeno je da tržište prodaje automobila u Evropi beleži blagi rast i da model Fiat 500L ima dobre rezultate.

“Ukupna potražnja za modelom 500L je stabilna, dok su predvidjanja da će volumeni ostati na istom nivou u narednih nekoliko godina, učvršćujući poziciju i ostvarene rezultate”, navela je kompanija i dodala da je spremna da prilagodi svoje proizvodne kapacitete sprovodjenjem strukturalnih promena u organizaciji fabrike, prebacujući proizvodnju iz tri u dve proizvodne smene.

Istaknuto je da, u saradnji sa sindikatima, FCA radi na dobrovoljnim odlascima, koji bi se odmah realizovali, “u cilju minimiziranja socijalnog uticaja na zaposlene”.

FCA je potvrdila posvećenost na srednjoročnom i dugoročnom planu u Srbiji.

U kompaniji FCA u Kragujevcu radi oko 3.200 radnika.

(Beta)

Ostavite komentar