U trendu

Fijatov plan ulaganja pet mlrd u Italiji pod znakom pitanja

MILANO – Kompanija Fijat Krajsler Automobili (FCA) možda će revidirati plan o investiranju pet milijardi evra u Italiji, koji uključuje prelazak na ekološki čištija vozila, ukoliko Rim podigne porez na benzince i dizelaše.

„Ako ove mere budu uvedene od 2019. godine, biće neophodno sveobuhvatno ispitivanje njihovog uticaja i ažuriranje planova koje smo najavili“, naveo je šef FCA za Evropu, Pjetro Gorlijer, u pismu vladinim predstavnicima u severnom regionu Pijemont, na koji se odnosio deo novih investicija, izveštava Rojters.

Amandmanom na Zakon o budžetu za 2019. godinu, koji je donji dom italijanskog paralementa usvojio prošle sedmice, vlada je odobrila subvencije do 6.000 evra za vozila sa nižim nivoom emisija gasova, ali je uključila i dodatni namet do 3.000 evra za automobile na benzinski i dizel pogon.

Vlada je, međutim, odmah obećala da će to promeniti u Senatu, koji tek treba da glasa, nakon što je jedna od vladajućih partija osporila navedenu meru.

Italijanske vladajuće stranke – Pokret „5 zvezdica“ i desničarska Liga – nisu se složile po pitanju te naknade, budući da se Liga suprotstavila novim porezima na automobile, dok je ekološki orijentisan Pokret „5 zvezdica“ podržao nova pravila.

Sindikati i udruženja iz automobilskog sektora takođe su upozorili da će predloženi novi porez naštetiti ne samo proizvođačima vozila, već i celom lancu dobavljača, i da bi ceh mogao da bude gubitak radnih mesta.

FCA je prošlog meseca objavio da planira da potroši više od pet milijardi evra na nove modele i čistije motore u Italiji u naredne tri godine, kako bi povećao broj radnih mesta i profitabilnost.

Zamoljen da prokomentariše Gorlijerovo današnje pismo, lider „5 zvezdica“ Luiđi Di Majo je odgovorio: „Naći ćemo rešenje… koje neće naškoditi ili naneti udarac industrijskim planovima kompanija“.

Moguće izmene amandmana će možda ići u pravcu da vozila sa manjim motorima budu izuzeta od predloženog poreza, naveli su vladini zvaničnici, prenosi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.