U trendu

Filip Moris možda prestane s prodajom cigareta u Britaniji

LONDON – Duvanska kompanija Filip Moris mogla bi za 10 godina da prestane s prodajom cigareta u Velikoj Britaniji, što bi značilo da njen glavni brend, Marlboro, nestane iz britanskih trgovina.

Britanske vlasti nedavno su poručile da žele da zaustave pušenje u zemlji do 2030, a izvršni direktor Filipa Morisa Jacek Olčak najavio je da kompanija želi da pomogne ovu kampanju.

„Mislim da se u Velikoj Britaniji za najviše 10 godina može rešiti problem pušenja“, rekao je Olčak.

Kako prenosi Index.hr, predsedstavnici udruženja koja se zalažu za ukidanje pušenja u Britaniji kažu da su iz ove kompanije i pre dolazile slične izjave.

“Filip Moris tvrdi već godinama da želi da stane na kraj pušenju. Ali kako takve tvrdnje ozbiljno shvatiti od kompanije koja prodaje više od jedne od 10 cigareta popušenih širom sveta“, poručuje Debora Arnot iz udruženja Action on Smoking and Health (ASH).

Ona je naglasila da prestanak pušenja do 2030. mora biti vladin prioritet i da je ono verovatno ubilo više ljudi nego kovid-19 prošle godine u Velikoj Britaniji, a da lepe reči iz Filip Morisa nisu rešenje već da je potrebno finansiranje kampanja za promenu ponašanja pušača.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.