U trendu

Finska: Danas počinje štrajk u šumarskoj industriji

OSLO – Oko 9.000 radnika u finskim fabrikama papira zapoceće danas tronedeljni štrajk nakon prekida razgovora o platama, navodi se u njihovom saopštenju.

Njima će se u štrajku pridružiti i 6.000 radnika pilana, fabrika šper ploča i ostalih šumskih postrojenja, čime se ukupan broj radnika u štrajku povećava na oko 15.000, prenosi Rojters.

Kako se navodi, poslodavci su obećali da će na štrajk odgovoriti lokautom, odnosnom obustavom rada u desetak postrojenja od 10. februara, osim ako se do tada ne postigne dogovor, što će dodatno paralisati finsku šumarsku industriju, što je toj zemlji glavni izvor prihoda od izvoza.

„Štrajkovi i lokauti biće okončani ranije ukoliko se postigne odgovarajući ishod pregovora između strana i ako ga odobre obe strane“, saopštio je sindikat Paperilito, i dodao da je maredna runda pregovora zakazana za utorak.

Dok sindikati traže veće plate i manje radnih sati, poslodavci, koje predstavlja Federacija finske šumarske industrije smatra da je radna snaga suviše plaćena u odnosu na Švedsku i Nemačku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar