U trendu

Firma iz Raske sije za Armani, rast priozvodnje tekstla 9,2%

BEOGRAD – Industrijska proizvodnja tekstila u Srbiji porasla je ove godine za 9,2 odsto, a znatnom napretku u ovoj oblasti svedoči i firma „Lus s Tekstil“ iz Raške, koja je potpisala ugovor sa čuvenom modnom kućom „Đorđo Armani“.

Pantalone, dzins i perjane janke poznatog kreatora proizvodiće se i u Srbiji, a prva isporuka iz Raške za „Armani“ najavljena je za početak naredne godine.

Poznato je da ovo domaće preduzeće iz Raške posluje od 2019. godine i do sada je ostvarilo saradnju sa najpoznatijim evropskim brendovima kao što su „Monkler“, „Riplej“, „Hugo Bos“ i „Filip Plejn“.

Savetnik Udruženja za tekstil u Privrednoj komori Srbije Nemanja Jovanović rekao je Tanjugu da je situacija u tekstilnoj industriji na nivou Srbije dosta bolja u odnosu na prethodnu godinu i precizirao da je industrijska proizvodnja u ovom sektoru za 9,2 odsto veća nego lani.

Takođe, dodao je da je za prvih devet meseci ove godine porastao izvoz domaćih tekstilnih proizvoda proizvoda na inostrano tržište, te da je za osam odsto veći u odnosu na isti period 2020.

Za prvih devet meseci prošle godine, prema njegovim rečima, izvoz proizvoda tekstilne industrije je bio vredan od 68,2 milijardi dinara, dok izvoz za isti period ove godine iznosi 73,2 milijardi dinara.

U Srbiji je, kaže Jovanović, trenutno registrovano oko 1.600 privrednih subjekata koji se bave tekstilnom industrijom i dodaje da u tim preduzećima radi oko 84.000 zaposlenih.

Objasnio je da PKS pomaže prduzeća tekstilne industrije u vidu promocije ovog sektora i organizacije učešća na međunarodnim sajmovima.

„Ove godine smo organizovali prvi sajam radne i zaštitne odeće u Dizeldorfu u Nemačkoj, gde je svoje proizvode izlagalo devet srpskih kompanija, a sledeće godine je planu da sa domaćim kompanijama učestvujemo na sajmu mode u Madridu“, naveo je Jovanović.

Dodao je da PKS trenutno razmatra mogućnost za učešće na sajmu u Londonu, koji se održava 2022. godine.

Jovanović je prokomentarisao stručni kadar u okviru tekstilne proizvodnje sa kojim naša zemlja raspolaže i poričio da stručnog kadra trenutno u Srbiji ima dovoljno, ali da postoje tendencije da se pojavi potreba za proširenjem kapaciteta broja zaposlenih u ovom sektoru.

„Uveden je sistem dualnog obrazovanja gde su uvedeni smerovi poput modelara i modnog krojača, tako da bi se eventualni problem sa manjkom radne snage prevazisao za dve-tri godine“, objasnio je Jovanović.

Takođe, istakao je da za proširenje proizvodnje u ovom sektoru država organizuje niz olakšica i subvencija, kako bi se razvoj ove grane industrije podigao na viši nivo.

Naveo je da Nacionalna služba za zapošljavanje ima program u okviru koga se vrši obuka radnika, kao i da Razvojna agencija Srbije ima olakšice i svake godine objavljuje uredbu za investicije u opštinama širom Srbije.

Dodao je da Ministarstvo privrede sprovodi program za kupovinu i nabavku opreme za proizvodnju u tekstilnoj industriji, te pozvao sve zainteresovane da iskoriste povoljnosti koje im se nude, kako bi se unapredio razvoj domahe proizvodnje.

U prilog tome koliko je prastao nivo tekstilne proizvodnje u našoj zemlji govori i činjenica da je kompanija Lus Tekstil iz Raške u aprilu ove godine dogovorila saradnju sa čuvenim dizajnerom Filipom Plejnom, dok su pre nekoliko dani potpisani i poslovni ugovori sa modnom kućom „Đorđo Armani“.

Direktor tekstilne kompanije „Lus Tekstil“ Sava Mitrović istakao je u izjavi za Tanjug da je njegova firma najveće domaće preduzeće u ovoj oblasti, koja posluje od 2019. godine i trenutno ima preko 350 radnika.

Objasnio je da je proizvodni kapacitet koji ima njegova kompanija usmeren ka njavećim modnim evropskim brendovima poput „Monklera“, „Ripleja“ i „Hugo Bosa“ i izrazio zadovoljstvo što je, od pre par dana, potpisan je ugovor sa modnom kućom „Armani“.

On kaže da je prioritet njegove kompanije kvalitet proizvodnje, te da su to inostrane firme prepoznale kao dobru podlogu za međusobnu saradnju.

„Trudili smo se da budemo inovativni. Taj pristup i kontinuirana predanost radu na podizanju kvaliteta je dao rezultat, te je jedan po jedan brend počeo da dolazi do nas, pa se paleta naših proizvoda brzo proširila“, naveo je Mitrović.

Prema njegovim rečima, predmet saradnje sa kompanijom „Armani“ će za početak biti, pantalone, dzins i perjane jakne. Očekuje da prvi komadi domaće proizvodnje za „Armani“ budu isporučeni u januaru ili februaru naredne godine.

Podsetio je da je njegovu kompaniju, pre dve i po godine prilikom otvaranja, posetio i predsednik Aleksandar Vučić i dodao da je PKS dala znatan doprinos u promociji ovog preduzeća, kao i pružila pomoć prilikom zapošljavanja stručnog kadra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.