U trendu

Fiskalni prihod Kine skočio za 10,7 odsto

Fiskalni prihod Kine porastao je 10,7 odsto na godišnjem nivou i dostigao 20,25 hiljada milijardi (biliona) juana ili oko 3,19 hiljada milijardi (biliona) američkih dolara u 2021. godini, rekao je zamenik ministra finansija Su Honcaj.

Prema njegovim rečima, kako prenosi agencija Sinhua, fiskalni prihod u 2021. gotovo se udvostručio u odnosu na 2012. godinu kada je iznosio 11,73 hiljade milijardi juana.

Centralna vlada je prikupila oko 9,15 hiljada milijardi juana prihoda, što je povećanje od 10,5 odsto na godišnjem nivou, dok su lokalne vlasti zabeležile rast prihoda od 10,9 odsto na 11,1 hiljada milijardi juana.

„Oporavak ekonomskog rasta i više proizvođačke cene pomogli su povećanju fiskalnih prihoda centralnih i lokalnih vlasti“, rekao je Su na ovonedeljnoj konferenciji za novinare.

Kineski bruto društveni proizvod (BDP) je povećan za 8,1 odsto na godišnjem nivou u 2021. godini, čime je premašen cilj vlade. Su je ocenio da je „stabilan rast BDP-a postavio čvrst temelj za rast fiskalnih prihoda zemlje“.

„Podstaknuta rastućim cenama roba, preduzeća u privredi prijavila su značajno povećanje prihoda i profita prošle godine, što je podstaklo rast fiskalnih prihoda“, rekao je on.

U prvih 11 meseci prošle godine ukupna dobit velikih industrijskih preduzeća porasla je za 38 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Međutim, rast fiskalnih prihoda je u proseku iznosio 3,1 odsto u protekle dve godine, što je niže od prosečnog rasta BDP-a zemlje od 5,1 odsto za dvogodišnji period. Udeo fiskalnih prihoda u BDP-u nastavio je da opada tokom tog perioda, što ukazuje da je fiskalna podrška ekonomskom i društvenom razvoju ostala pod relativno visokim pritiskom, upozorio je Su.

Fiskalna potrošnja zemlje porasla je za 0,3 odsto na godišnjem nivou na 24,63 hiljade milijardi juana u 2021.

Su je rekao da će Kina ove godine preduzeti jače mere za smanjenje taksi i poreza kako bi podržala tržišne subjekte kombinacijom fiskalnih podsticaja. Mere će, naveo je, biti preciznije i održivije da zadovolje potrebe tržišnih subjekata.

„Biće dati podsticaji za podršku visoko-kvalitetnom razvoju proizvodnog sektora, kao što su poreske olakšice za troškove istraživanja i razvoja preduzeća kako bi se pomoglo tehnološkom napretku“, rekao je Su.

Zemlja će takođe produžiti smanjenje poreza i naknada do kraja 2021. za mala, mikro i pojedinačna preduzeća kako bi im dodatno ublažila operativni pritisak.

Centralna vlada će pojačati plaćanja transferima lokalnim vlastima kako bi osigurala dovoljno sredstava za smanjenje lokalnih poreza i naknada, naveo je Su.

Na osnovu smanjenja poreza i naknada od 7,6 hiljada milijardi juana tokom 13. petogodišnjeg plana (2016-2020), Kina je smanjila još hiljadu milijardi juana poreza i naknada u 2021. godini, što je pomoglo da se ublaži uticaj kovida-19 na tržišne subjekte.

Su je rekao da će zemlja postaviti odgovarajuće ciljeve za deficit i dug, zaštititi se od rizika i poboljšati koordinaciju između fiskalne politike, monetarne politike, politika zapošljavanja, industrije, investicija, potrošnje i regionalne politike.

Kina će nastaviti da sprovodi proaktivnu fiskalnu politiku i opreznu monetarnu politiku za stabilan ekonomski napredak 2022. godine, rečeno je na godišnjoj Centralnoj ekonomskoj radnoj konferenciji održanoj u decembru.

Kina će ove godine raditi na unapređenju efikasnosti svoje fiskalne politike, poboljšanju plaćanja finansijskim transferima, dobrom korišćenju obveznica lokalne vlasti i strogoj kontroli državne potrošnje, dodao je Su.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.