U trendu

Fiskalni savet Srbije protiv najavljenih vanrednih isplata iz budžeta Srbije

Fiskalni savet Srbije danas je saopštio da se protivi najavljenim vanrednim isplatama iz budžeta jer predstavljaju „nesistematsko i rastrošno“ upravljanje javnim finansijama i koštaće oko 550 miliona evra i biće finansirane zaduživanjem države, po vrlo nepovoljnim uslovima.

„Državni zvaničnici najavili su znatne promene fiskalne politike mimo standardne budžetske procedure i planova iz Fiskalne strategije. Nove mere -vanredno povećanje penzija i plata u javnom sektoru, isplata 10.000 dinara za svako dete do 16 godina starosti, izdavanja dodatnih 100.000 vaučera za turizam, vođenje fiskalne politike izmeštaju iz uređenog sistema upravljanja javnim finansijama“, naveo je Savet u oceni novih mera.

Ukazano je da vođenje fiskalne politike „od danas do sutra“ na osnovu diskrecionih odluka državnih zvaničnika predstavlja već veoma ozbiljan problem javnih finansija Srbije.

„Nove mere ne samo što u dobroj meri obesmišljavaju budžetski proces, već su i ekonomski veoma upitne“, smatra Savet.

Ocenjeno je da je verovatno najproblematičnija od svih novih mera vanredno povećanje penzija od 5,5 odsto, najavljeno od septembra ove godine.

„Iako veličina ovog vanrednog povećanja penzija nema težinu da neposredno ugrozi stabilnost javnih finansija, ovo povećanje principijelno je veoma opasno i samim tim neprihvatljivo. Penzije su zbog svoje veličine ključne za održivost javnih finansija Srbije, uz plate u javnom sektoru i zato njihovo povećanje penzija zato ne sme da se određuje proizvoljno – već samo na osnovu objektivnih ekonomskih parametara koji uzimaju u obzir sposobnost domaće privrede da ih finansira“, naveo je Savet.

Dodaje se da se vanrednim povećanjem zarada u određenim delovima javnog sektora dodatno unosi nered u neodgovarajući sistem zarada u javnom sektoru i da je ponovno neselektivno deljenje novca građanima ekonomski veoma štetna i socijalno neodgovorna politika.

„Trenutno je najveći makroekonomski problem Srbije visoka inflacija, uz nizak privredni rast, pa neselektivna podela novca građanima može da dolije ulje na vatru visoke inflacije, a pritom nema kapacitet da ubrza privredni rast. Što je još gore, podsticanje rasta cena neodgovarajućim fiskalnim politikama moglo bi dodatno da ugrozi životni standard najsiromašnijih građana Srbije“, naveo je Fiskalni savet.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar