U trendu

Fitć Ratings zadržala kreditni rejting Srbije na nivou BB+

BEOGRAD – Rejting agencija Fitć Ratings zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou od BB+, kao i stabilne izglede za njegovo povećanje na nivo investicionog rejtinga.

„Ovakva odluka rejting agencije, doneta u uslovima znatno pojačanih geopolitičkih tenzija, potvrđuje da se u Srbiji vodi adekvatna ekonomska politika koja je dala dobre rezultate, i da se nastavak uspešne politike očekuje i u narednom periodu. Mi ćemo, kao i tokom najtežeg perioda pandemije, i tokom aktuelne geopolitičke krize očuvati punu makroekonomsku, finansijsku i fiskalnu stabilnost“, naglašava guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

U saopštenju agencija Fitć Ratings ističe kredibilan okvir makroekonomske politike, odgovornu fiskalnu politiku, kvalitetnije upravljanje i viši nivo ekonomskog razvoja u odnosu na zemlje sa sličnim kreditnim rejtingom.

U odluci se naglašava i stabilnost bankarskog sektora, kao i povećana otpornost Srbije na šokove iz međunarodnog okruženja, kojoj doprinose kontinuitet pune pokrivenosti tekućeg deficita stranim direktnim investicijama i adekvatne devizne rezerve zemlje koje su povećane, uprkos pandemiji.

Agencija naglašava i da je u Srbiji značajan doprinos koji dolazi od kontinuiteta ekonomske politike, čemu doprinosi i očuvana politička stabilnost u zemlji.

Agencija ističe i da se javni dug opšte države stabilizovao na nivou od 57,5% BDP-a u 2021. godini i projektuje, ne samo njegovo postepeno smanjenje u narednim godinama, već i da će učešće javnog duga u BDP-u u Srbiji biti niže u poređenju sa zemljama istog kreditnog rejtinga.

U svom izveštaju agencija Fitć Ratings ocenjuje da je rast BDP-a Srbije u 2021. bio snažan i da je iznosio 7,5%. Navode da je, za razliku od privremenog rasta ukupne inflacije, bazna inflacija ostala na znatno nižem nivou u odnosu na ukupnu inflaciju. Projektuju smanjenje inflacije na nivo oko gornje granice inflacionog cilja do kraja tekuće godine, kao i da će krajem 2023. godine inflacija biti oko centralne vrednosti cilja NBS od 3 odsto.

Povodom odluke agencije Fitć Ratings da zadrži stabilne izglede Srbije za dobijanje investicionog rejtinga, Tabaković ističe da su ključni elementi naše ekonomske politike prepoznati ne samo u odluci agencije Fitć Ratings, već i u odlukama i izveštajima svih međunarodnih finansijskih institucija.

„Ekonomski rast i razvoj koji Srbija ostvaruje poslednjih godina rezultat je postignute ukupne stabilnosti u našoj zemlji, u čijoj je osnovi i stabilnost deviznog kursa i izvesnost u poslovanju koju ta stabilnost donosi. Potpuno svesni toga, nećemo dozvoliti da ni najnoviji spoljni šokovi dovedu do prekomernih kratkoročnih oscilacija deviznog kursa, kao što to nismo dozvolili ni tokom prethodnih epizoda povećanih međunarodnih rizika“, kaže Tabaković.

Ocenjuje da na taj način nastavljamo da čuvamo stabilnost bazne inflacije, kao i visok nivo poslovnog, investicionog i potrošačkog poverenja, dajući time značajan doprinos privrednom rastu i razvoju Srbije.

„U prilog tome govori činjenica da smo prošle godine ostvarili ne samo rekordan nivo stranih direktnih investicija, već i rekordan nivo izvoza robe i usluga koji je dostigao 28,6 milijardi evra. Time je ukupan izvoz povećan za preko 20% u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu“, navodi Tabaković povodom aktuelne geopolitičke krize i odluke agencije Fitć Ratings da i u takvim okolnostima zadrži stabilne izglede Srbije za dobijanje investicionog rejtinga.

Komentarišući mogućnost da Srbija u narednom periodu dobije investicioni rejting, guvernerka ističe da je još sredinom prošle godine bilo izvesno da će ekonomska politika koju Srbija vodi, uz akcenat na očuvanju stabilnosti, dovesti do jednog od najboljih rezultata po pitanju privrednog rasta u Evropi, smanjenja učešća javnog duga u BDP-u kao i nastavka snažnih investicija, što podaci sada i potvrđuju.

„Uz nastavak adekvatnih politika koje vodimo, svi ključni pokazatelji rasta i razvoja nastaviće da se poboljšavaju i u narednom periodu, što će omogućiti da se Srbija po prvi put nađe u grupi zemalja sa investicionim kreditnim rejtingom koji smo još odavno zaslužili, ali su globalni događaji na koje nismo mogli da utičemo samo privremeno odložili takvu odluku“, zaključila je Tabaković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar