U trendu

Fjučersi zlata probili 1.300 dolara jer akcije tonu sve dublje

Cena zlata na terminskom tržištu probila je nivo od 1.300 dolara za uncu, što je najviši nivo u ovoj godini, pošto akcije na globalnim tržištima padaju usled uznemirenosti investitora da će previranja u Beloj kući sprečiti predsednika Donalda Trampa da ispuni svoja obećanja o privrednom rastu.

Cene fjučersa za isporuku u decembru ojačale su za 0,7 odsto na 1.301,10 dolara za uncu na Komeks berzi, dok je na prepodnevnom trgovanju u Londonu u 9:32 sata cena iznosila 1.299,30 dolara.

Zlato je poraslo ove godine za 13 odsto jer Tramp nije uspeo da ispuni obećanja data tokom izborne kampanje da će podstaći privredni rast SAD-a smanjenjem poreza i povećanjem potrošnje na infrastrukturu, navodi „Blumberg“.

Ove nedelje, Bela kuća se našla pod unakrsnom vatrom kritika zbog Trampovog odgovora na rasističke demonstracije belaca u Šarlotsvilu, dodaje njujorška agencija.

Tražnja za zlatnim polugama je takođe porasla posle jučerašnjeg terorističkog napada u Barseloni, ali i zato što mlaka inflacija u SAD dovodi u pitanje mogućnost da Federalne rezerve povećaju kamatne stope još jednom do kraja ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.