U trendu

Fnansijska injekcija do 1,0 mlrd evra za italijansku celican

RIM – Italija planira finansijsku injekciju u iznosu do milijardu evra (1,02 milijarde dolara) za domaću čeličanu, jednu od najvećih u Evropi, kako bi joj pomogla da se izbori s rastućim cenama energije, prema nacrtu vladine uredbe u koji je uvid imala agencija Rojters.

Geopolitičke tenzije koje proističu iz ruske invazije na Ukrajinu podigle su cene gasa na istorijski maksimum, povećavajući poremećaje u lancu snabdevanja i ekološke probleme vlasnicima čeličane Aćajerije d’Italija, ranije poznate pod imenom Ilva, prneosi Rojters.

Kompanija ArselorMital, drugi najveći svetski proizvođač čelika je, s udelom od 62 posto, većinski vlasnik italijanske čeličane, čija se glavna fabrika nalazi u južnom italijanskom gradu Tarantu, dok je 38 posto vlasništva pod kontrolom državne agencije Invitalija.

Prema nacrtu uredbe, koju vlada treba da odobri kasnije danas u okviru šireg paketa mera usmerenog na zaštitu kompanija i domaćinstava od rasta cena energije, Invitalija može da ubrizga svež kapital u čeličanu u „ukupnom iznosu koji ne prelazi milijardu evra“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.