U trendu

Folksvagen postigao sporazum o isplati 14,7 milijardi dolara odštete

Nemačka kompanije Folksvagen postigla je sporazum o isplati 14,7 milijardi dolara odštete vlasnicima automobila u SAD, pošto je priznala da je koristila softver za lažiranje kontrole izduvnih gasova.

Neimenovana osoba upoznata sa slučajem izjavila je u ponedeljak da je Folksvagen pristao da popravi ili otkupi automobile u koje je ugradjen sporni softver i da svakom vlasniku plati do 10.000 dolara.

Deset milijardi dolara je predvidjeno za popravku ili otkup oko 475.000 automobila, kao i za dodatno obeštećenje izmedju 5.000 i 10.000 dolara za svakog vlasnika.

Sporazum predvidja i uplatu 2,7 milijardi dolara u fondove za zaštitu životne sredine i još dve milijarde dolara za istraživanje zelene tehnologije.

Zvanična odluka o sporazumu o isplati odštete trebalo bi danas da bude saopštena, a pre toga dogovor mora da odobri sudija. Vlasnici automobila mogu da odbiju ponudu Folksvagena i da privatno tuže kompaniju.
 
Sporni autmobili sa dvolitarskim dizel motorima programirani su da uključe softver za kontrolu emisije izduvnih gasova na testovima a isključe ga tokom normalne vožnje.

Istražitelji su utvrdili da su ti automobili emitovali 40 veću koncetraciju izduvnih gasova od predvidjenih što može da izazove disajne probleme kod ljudi.

Ovim sporazumom nije uključeno oko 90.000 automobila s trolitarskim dizel motorima koji su imali ugradjenu drugu verziju problematičnog softvera.

Nemački proizvodjač autmobila se suočava i sa mnogim drugim kaznama i mogućim kriminalnim optužbama, pošto je priznao da je proizveo 11 miliona vozila širom sveta sa dizel motorima u koje je ugradjen softver koji prikazuje lažne podatke na testovima emisije štetnih gasova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.