U trendu

Forbs: Manji broj milijardera u Rusiji, među njima Putinov zet

Ukupan broj milijardera u Rusiji je smanjen sa 88 na 77, jer je ta zemlja suočena sa recesijom, pokazuje lista najbogatijih ljudi u Rusiji, objavljena u ruskom izdanju magazina Forbs.

Na vrhu liste je Leonid Mihelson, većinski akcionar u gasnoj kompaniji Novatek, koji je „težak“ 14,4 milijarde dolara, prenosi agencija Frans pres.

Za njim sledi Mihail Fridman, koji kontroliše Alfa holding i još neke banke i telekomunikacione kompanije, a koji poseduje bogatstvo vredno 13,3 milijarde dolara.

Treće mesto je pripalo Ališeru Usmanovu, čije je bogatstvo procenjeno na 12,5 milijardi dolara.

Prema tom listu, najmlađi član ovog kluba je Putinov zet Kiril Šamalov (34), muž Putinove ćerke Katerine.

Šamalov, većinski akcionar u petrohemijskoj kompaniji Sibur, prvi put se priključio listi milijardera zahvaljujući bogaststvu od 1,2 milijarde dolara, što ga čini 64. najbogatijim biznismenom u Rusiji, preneo je Forbs.

On je sin Nikolaja Šamalova, akcionara u Banci Rusija, koji je na „crnoj listi“ SAD i označen je kao „lični bankar“ visokih ruskih zvaničnika i „članova užeg Putinovog kruga“.

Ukupno bogatstvo najbogatijih 200 Rusa je smanjeno na 360 milijardi dolara sa 408 milijardi dolara iz prošle godine, prema računici ruskog izdanja Forbsa.

Ipak, devetnaest ruskih milijardera uspelo da uveća bogatstvo, uprkos teškoj ekonomskoj krizi nastaloj zbog pada cena nafte i zapadnih sankcija uvedenih Moskvi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.