U trendu

Ford predvidja da će električna vozila biti 40 odsto njegove prodaje do 2030. (FOTO)

Američki proizvodjač automobila Ford predvidja da će električna vozila predstavljati 40 odsto njegove ukupne prodaje do 2030. godine i ubrzava investicije u taj sektor.

Kompanija koja je u februaru najavila da će izdvojiti više od 22 milijarde dolara za proizvodnju eleketričnih vozila do 2025. godine, objavila je danas u saopštenju da povećava taj iznos na 30 milijardi dolara.

Grupa je takodje odlučila da radi na sopstvenim električnim baterijama.

I pored toga što je formirao centar za istraživanje i razvoj posvećen baterijama, Ford je objavio da namerava da formira zajedničku kompaniju sa južnokorejskim SK Inovejšn (SK Innovation) za proizvodnju električnih baterija.

Prema dogovoru treba da se izgrade dve fabrike u Severnoj Americi gde će se proizvoditi baterije za oko 600.000 električnih vozila do 2025.

Suočeni sa izazovima klimatskih promena brojni svetski proizvodjači automobila su se nedavno obavezali da će se okrenuti ka eleketričnim vozilima da bi se smanjila emisija štetnih gasova.

Veliki Fordov konkurent na američkom tržištu Dženeral Motors (General Motors) takodje se u januaru obavezao da od 2035. godine više neće proizvoditi automobile na dizel ili benzin.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.