U trendu

Ford zatvara fabriku motora u Velsu, otpušta 1.700 radnika

LONDON. 6. juna (Tanjug) – Američka automobilska kompanija Ford zatvoriće fabriku motora u Bridžendu, na jugu Velsa, do septembra 2020. godine, saopštili su danas predstavnici sindikata radnika u toj kompaniji.

To će ugroziti 1.700 radnih mesta i zadaće novi udarac britanskoj automobilskoj industriji, ocenjuje agencija Rojters.

Pogon u Bridžendu je prošle godine proizveo oko 20 odsto od ukupno proizvedenih 2,7 miliona automobilskih motora u Britaniji.

Međutim, ugovor za snabdevanje Jaguar Land Rovera ističe u septembru 2020., nakon čega bi ta fabrika mogla da nastavi proizvodnju samo benzinskih motora za izvoz.

Ford već pravi “rezove” na nekoliko tržišta kako bi preokrenuo trend gubitaka koje je pretrpeo u poslovanju, a takođe je u više navrata upozoravao britansku vladu da je neophodno da očuva slobodnu trgovinu sa Evropskom unijom nakon Bregzita, čiji su uslovi i dalje nejasni.

Kako prenosi „Gardijan“, Ford ima tri fabrike u Ujedinjenom Kraljevstvu, uključujući fabriku dizel motora u Dagenhamu, istočnom Londonu, i fabriku koja proizvodi menjače u Hejlvudu, na periferiji Liverpula.

„Fordova odluka da zatvori fabriku motora u Bridžendu 2020. je groteskni čin ekonomske izdaje“, rekao je Len Meklaski, lider Junajta, najvećeg sindikata u Velikoj Britaniji.

„Suprotstavićemo se ovom zatvaranju svim silama i pozvati velšku skupštinu i vlasti u Vestminsteru da nam se pridruže da spasimo fabriku i da sprečimo nanošenje još jedne ozbiljne štete britanskoj industriji“, dodao je on.

U Fordu nisu želeli da daju komentar, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.