U trendu

Fordova prodaja vozila pala za 6,8 posto prošle godine

DETROIT – Prodaja vozila kompanije Ford Motor pala je prošle godine za 6,8 posto u odnosu na 2020, ali je jedan od najstarijih proizvođača automobila u SAD saopštio da je krajem godine znatno napredovao, prevazilazeći poremećaje u proizvodnji koje je izazvao nedostatak poluprovodničkih čipova.

Ova kompanija iz Detroita je objavila danas da je prodala 1,9 miliona vozila u 2021, ili za 6,8 procenata manje nego prethodne godine.

S ovim rezultatom, Ford je zadržao treće mesto u ukupnoj prodaji vozila u SAD, iza DŽeneral Motorsa (GM) i Tojote, pri čemu je japanska firma s prodajom svrgnula sa trona GM, koji je u proteklih 90 godina bio američki prozvođač automobila broj 1, prenosi CNBC.

Ford je takođe saopštio da je u četvrtom tromesečju prodao 508.451 vozilo, što je povećanje od 26,8 procenata u odnosu na treći kvartal i bolji rezultat od onog koji je u posmatranom periodu zabeležila ukupna američka auto inidustrija, čija je prodaja na kvartalnom nivou pala za oko 3,0 procenta.

Prema saopštenju, Ford je završio godinu sa 247.000 vozila na zalihama, što je za 22.000 komada više nego u novembru, nakon što je ranije tokom godine nestašica čipova uzrokovala pad vozila na lageru na istorijski nizak nivo.

Generalno, američka automobilska industrija je u 2021. prodala 15,1 milion vozila uprkos velikim poremećajima u lancu snabdevanja i produženim negativnim uticajima pandemije, prema podacima koje je prikupila kompanije Autodata. To je najslabija godišnja prodaja od 2012, dodaje CNBC

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.