U trendu

Fortenova grupa: Deblokiran proces odlučivanja u kompaniji

ZAGREB – Na današnjoj Skupštini akcionara Fortenova Group STAK Stićing u Amsterdamu, sa 77 odsto glasova akcionara s pravom glasa donete su odluke koje će olakšati odlučivanje na budućim skupštinama kompanije, omogućiti dalju konsolidaciju strukture i poslovanja Fortenova grupe i osigurati pravovremeno donošenje ključnih poslovnih odluka, saopštila je Fortenova grupa, čije je sedište u Zagrebu.

Podseća se da je na dve prethodne skupštine akcionara koje su održane 18. i 30. avgusta 2022. godine, nije bilo moguće doneti ove odluke, zbog toga što sankcionisani akcionar SBK Art, pod kontrolom ruske Sberbanke, koji raspolaže sa 42,5 odsto glasova, nije mogao da pristupi glasanju.

Naglašava se da će, zahvaljujući današnjim odlukama Skupštine, biti moguće donositi odluke o novim akvizicijama, spajanjima ili prodaji imovine do maksimalnog iznosa od 500 miliona evra tokom 2023. godine, uz prethodnu odluku Upravnog odbora Fortenova grupe, a stvoreni su i preduslovi za refinansiranje postojećeg duga Fortenova grupe i rešavanje raznih finansijskih obaveza.

Pored toga, akcionari su izglasali i produžetak šestogodišnjeg mandata članovima Upravnog odbora Fortenova grupe koji čine Fabris Peruško, Pavo Vujnovac, Damir Spudić, Maksim Poletaev i Vsevolod Rozanov.

Skupštinu je obeležilo veće interesovanje akcionara u odnosu na prethodno održane skupštine, kao i njihova saglasnost oko predloženih odluka, što potvrđuje i činjenica da je od njih ukupno 594 samo 12 članova Skupštine, odnosno dva odsto njih, glasalo protiv nekih od odluka, navedeno je u saopštenju.

„Prioritet Fortenova grupe je refinansiranje zaduženja i dalje širenje poslovanja, koje ćemo sada moći da ostvarimo bez obzira na sankcionisanog akcionara bez prava glasa, koji više ne može da blokira normalno poslovanje kompanije“, rekao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.