U trendu

Forum: Velike mogućnosti za ekonomsku saradnju Srbije i Italije

BEOGRAD – Velike su mogućnosti za ekonomsku saradnju između Srbije i Italije zaključeno je danas na Forumu za posolovnu i naučnu saradnju dve zemlje koji se održava u Palati Srbija na kome je istaknuto da razmena dve zemlje iznosi 4,6 milijardi evra i da je za 10 odsto veća nego lani.
Generalni direktor za promociju zemlje iz Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije ambasador Lorenco Anđeloni je kao posebno važno istakao što se na skupu govori o širokim i raznolikim temama i naveo da će se tokom dana posebno govoriti o poljoprivredi i inovacjama u agro tehnologijama, kao i o mogućnostima skraćenja trgovinskih lanaca.
Predsednik agencije za promociju trgovine Italije Mateo Kopas je ocenio da današnji događaj ide u prilog snažnih veza naše dve nacije.
„Ovaj odnos je posebno važan sa preduzetničkog aspekta, jer je Italija ovde dugo prisutna, posebno u sektorima kao što su automobilska i tekstilna industrija“, rekao je on.
Istakao je da bi italijanski privrednici trebalo da znaju da se ekonomija u Srbiji brzo razvija i da je ona plodno tlo za ulaganja.

Naveo je da razmena dve zemlje iznosi 4,6 milijardi evra i da je za 10 odsto veća nego lani.
Prema njegovim rečima, posebne tendencije rasta u Srbiji pokazuju sektori koji se tiču razvoja novih tehnologija, digitalnih i tehnologija veštačke inteligencije.

„Naša agencija pomaže svim italijanskim preduzećima koja hoće da posluju sa Srbijom, a i srpskim preduzećima pomažemo u poslovima u Italiji“, rekao je on i dodao da su za danas organizovali više od 500 poslovnih susreta.
Obraćajući se učesnicima Foruma potpredsednica Konfindustrije Barbara Beltrame Đakomelo je istakla da su Srbija i Italija komplementarne ekonomije i dodala da je cilj Konfindustrije da pojača prisutsvo italijanskih preduzeća u Srbiji.
„Naša preduzeća žele da se okušaju na ovom tržištu i Srbija je trenutno jedno od najprivlačnijih tržišta jer stalno raste a finansisjki i poreski sistem je stabilan“, istakla je ona.

Direktor Sektora za međunarodnu saradnju Razvojne agencije Srbije Nikola Janković je naveo da je ova agencija osnovana da bi bila podrška investitorima u smislu davanja informacija, saveta i ostale pomoći u realizaciji ulaganja.
Govoreći o tome zašto bi trebalo investirati u Srbiju rekao je da je ona pre svega politički i ekonomski stabilna, 2020. je imala najmanji pad BDP u Evropi, takođe ima niske operativne i troškove struje.
„Ovde je dostupna kvalitetna radna snaga a dobar obrazovni sistem smo unapredili dualnim obrazovanjem. Investitorima nudimo finansijske i fiskalne podsticaje“ , istakao je Janković.
Naveo je da se investitorima ukazuju i velike mogućnosti za saradnju u našem regionu u okviru regionalne inicijative Otvoreni Balkan.

„Kontaktirajte nas i uvek ćete u nama imati partnera“, poručio je Janković privrednicima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.