U trendu

FR: Okoncan štrajk u jednoj rafineriji i skladistu goriva

PARIZ – Radnici u jednoj biorafineriji TotalEneržija i skladištu goriva u severnoj Francuskoj prekinuli su štrajkove, saopštio je danas zvaničnik sindikata CGT, i čini se da industrijska akcija zbog spora oko plata, koja traje skoro mesec dana, gubi zamah.

Zaposleni u rafineriji Medi i skladištu Cot d’Opal u Denkerku glasali su za nastavak rada, rekao je predstavnik CGT-a Eric Selini, ali se nastavljaju štrajkovi u rafineriji Gonfrovil kapaciteta 240.000 barela dnevno i pogonu Feizan koji prerađuje 119.000 barela dnevno, prenosi Rojters.

Slabljenje štrajka omogućiće distribuciju goriva benzinskim stanicama koje vape za gorivom i doneti olakšanje domaćinstvima i preduzećima, mada će možda proći dve do tri nedelje pre nego što rafinerije budu u potpunosti operativne.

Svaka peta benzinska pumpa u Francuskoj još uvek se bori s nestašicom goriva.

Snabdevanje je, ipak, počelo da se poboljšava i pre odluke zaposlenih u Mediju i Denkerku da okončaju štrajk jer je vlada povećala uvoz i prisilila deo radnika da se vrate na posao.

„Vidimo značajno poboljšanje situacije“, rekao je portparol vlade Olivije Veran za televiziju LCI.

Štrajkovi koji su zadesili Francusku usred energetske krize širom Evrope, koja jeizazvala spiralu rasta cena, najteži su izazov za predsednika Emanuea Makrona od njegovog reizbora u aprilu.

Rafinerijski i radnici u skladištima goriva u kompanijama TotalEnerži i EksonMobajl zahtevaju oštro povećanje plata da bi se izborili s krizom troškova života.

Lokalna podružnica kompanije EksonMobajl, Eso Franse, dogovorila se ranije ovog meseca sa sindikatima o povećanju plata za 6,5 posto u 2023. godini i isplati bonusa od 3.000 evra. Nekoliko dana kasnije, TotalEnerži, koji je zaradio ogroman profit od uzleta cena energije izazvanog ratom u Ukrajini, takođe je postigao dogovor s većinom svojih sindikata o povećanju plata za 7,0 procenata sledeće godine.

Međutim, taj sporazum nije podržao tvrdo-levičarski sindikat CGT, koji traži povećanje od 10 posto. Iz tog sindikata nisu odmah odgovorili na pitanje koje uslove bi štrajkači smatrali prihvatljivim za povratak na posao.

Štrajkovi i neplanirani remonti izbacili su iz sistema više od 60 odsto francuskih rafinerijskih kapaciteta.

Obustave rada zbog plata proširile su se i na francuski nuklearni sektor uoči pregovora između sindikata CGT-FNME i državnog energetskog preduzeća EDF.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.