U trendu

FR: Pala proizvodnja struje zbog štrajka energetičara

PARIZ – Proizvodnja struje iz francuskih nuklearnih i hidroelektrala pala je jutros zbog štrajka zaposlenih u elektroprivredi, prema podacima francuske elektroenergetske grupe EDF.

Jednodnevni štrajk, u organizaciji francuskog sindikata elektroprivrede FNME, zbog plata, penzija i pada kupovne moći usled inflatorne spirale koja hara Evropom, smanjio proizvodnju energije iz nuklearki za 3,3 gigavata (GW) u jutarnjim satima do 07:20h po srednjoevropskom vremenu, i za 610 megavata (MW) iz hidroelektrana, javlja Rojters.

Prekid isporuka električne energije iz pet reaktora pogođenih štrajkom, predstavlja oko 8,5 odsto ukupne francuske proizvodnje struje, pokazuju podaci.

Francuska proizvodnja nuklearne energije je na 30-godišnjem minimumu od oko 26,5 GW zbog neviđenog broja obustava rada u floti od 56 reaktora EDF-a, pri čemu je više od polovine pogona isključeno zbog problema sa korozijom i planiranog održavanja.

Ova zemlja je trenutno neto uvoznik 7,5 GW električne energije iz Španije, Britanije, Nemačke, Belgije i Švajcarske, pokazuju podaci mrežnog operatera RTE, pri čemu je ove godine postala neto uvoznik prvi put od 2012, od kada se vodi ta evidencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar