U trendu

FR zeli ogranicenje cena gasa u celoj EU, neke zemlje protiv

PARIZ – Francuska se zalaže za ograničenje cena gasa u celoj Evropskoj uniji kako bi se ojačale pregovaračke pozicije sa proizvođačima, ali neke druge zemlje članice to ne podržavaju.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer je rekao danas poslaniima u nacionalnom parlamentu da je podneo predlog kolegama iz EU da se postavi gornja granica cene gasa kako bi se poboljšala pozicija 27 zemalja članica bloka u pregovorima sa proizvođačima kao što su ruski Gasprom ili alžirski Sonatrah, prenosi Rojters.

„To je tržišna intervencija koja zabrinjava neke naše evropske partnere, ali to je predlog koji nudimo s predsednikom – da se postavi gornji limit cene gasa na evropskom nivou“, naveo je ministar.

Le Mer nije otkrio koje zemlje nisu za to. Britanska agencija napominje da je Grčka takođe predložila limitiranje cene gasa u EU, kao i šef francuske kompanije Anži.

Računi za energiju su porasli širom EU od prošle godine, a dodatno su povećani nakon ruskog napada na Ukrajinu, pri čemu su vlade na muci da osmisle mere za ublažavanje udara troškova na domaćinstva i kompanije.

Francuska, koja trenutno predsedava EU, zamrzla je domaće cene gasa prošle godine tako što francuskim gasnim kompanijama isplaćuje naoknadu za prodaju gasa ispod aktuelne visoke cene na spot tržištu.

Na osnovu aktuelnih cena gasa ove nedelje, ta mera će prema trenutnim procenama koštati francusku državu 6,4 milijarde evra (7,06 milijardi dolara) ove godine, rekao je Le Mer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.