U trendu

Francuska daje gas Nemačkoj, koja bi zauzvrat slala struju

PARIZ – Francuska će aktivirati neupotrebljeni gasovod u svojoj severoistočnoj administrativnoj oblasti Mozel, prvobitno izgrađen za tokove od istoka prema zapadu, kako bi Nemačkoj poslala gas u sklopu energetskog sporazuma koji je predstavio predsednik Emanuel Makron, navode francuski zvaničnici.

Francusko ministarstvo energetike istaklo je da će ta zemlja moći da isporučuje 130 gigavat sati (GWh) dnevno, što je mali deo nemačkih potreba, dok će Nemačka biti spremna da Francuskoj obezbedi struju u slučaju nedovoljnog snabdevanja sredinom zime, prenosi Rojters.

Navodi se da je Makron pod pritiskom da pojača uvoz električne energije, dok se državni energetski gigant EDF bori s rekordnim brojem prekida rada nuklearnih reaktora što pogoršava energetsku krizu u Evropi.

Dodaje se da je i Nemacka bila pogođena ruskim rezovima u isporuci gasa Evropi, što je rezultiralo zabrinutošću da bi uporno male količine u Rusiji mogle dovesti do nestašice tokom zime.

Evropski lideri su govorili o potrebi za ujedinjenim frontom protiv posledica ruskih akcija.

„Makron je pod pritiskom zbog situacije sa strujom u Francuskoj, pa je važan signal da Nemačka i Francuska podržavaju jedna drugu“, rekao je izvor iz nemačke vlade, dodajući da ne očekuje da će im Francuska rešiti probleme s gasom, iako je svaka moguća isporuka znak da će najveća članica EU pregurati zimu u energetskom smislu.

Francusko ministarstvo energetike navodi da ta zemlja već isporučuje deo gasa Nemačkoj, obično preko Belgije ili Švajcarske, dok bi kroz interkonektor Mozel prvi put potekao sa zapada na istok.

„Nemačkoj je potreban naš gas, a nama struja iz ostatka Evrope, posebno iz Nemačcke“, rekao je Makron nakon telefonskog razgovora u poneđeljak s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar