U trendu

Francuska elektroprivreda neće „seći“ struju neplatišama

PARIZ – Francuska elektroprivredna kompanija EDF saopštila je danas da više neće prekidati isporuke struje kupcima na malo zbog neplaćenih računa, proširujući time zimski energetski moratorijum koji je uveo državni regulator zbog rastućih cena energije.

Državna francuska kompanija je navela da će umesto isključivanja korisnika sa mreže smanjiti isporuke struje neplatišama na garantovani minimalni nivo, i da će ta mera stupiti na snagu 1. aprila, prenosi Rojters.

Tokom zimskog moratorijuma, koji traje od 1. novembra do 31. marta, snabdevači strujom ne smeju korisnicima da obustave isporuke električne energije zbog neizmirenih računa.

„S novom merom, EDF ide iznad svojih regulatornih obaveza produžavajući period zimskog moratorijuma“, navodi se u saopštenju kompanije.

Francuska je prošlog meseca objavila da će vlada uplatiti domaćinstvima sa nižim prihodima jednokratnu pomoć od 100 evra, kako bi im ublažila finansijski udarac od rasta cena energije, posebno od rasta cena motornih goriva.

Predsednik Emanuel Makron, pet meseci uoči predsedničkih izbora, nastoji da ograniči štete koje ekonomija trpi zbog skoka cena energenata na svetskim tržištima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar