Francuska i Španija odobrile sporazum o izgradnji podmorskog električnog kabla

ANE – Francuska i Španija napravile su značajan pomak oko izgradnje podmorske električne veze koja bi spajala špansku severnu i francusku zapadnu obalu.

Kako navodi Rojters, španska organizacija za zaštitu konkurencije CNMC i francuski energetski regulator CRE odobrile su novi sporazum o podeli troškova između dve zemlje za projekat koji je prvi put pokrenut 2017.

Kabl dugačak 400 kilometara koji se proteže od severne obale Španije do zapadne obale Francuske kroz Biskajski zaliv sada se procenjuje na ukupnu cenu od oko 2,85 milijardi evra, što je više od prvobitne procene od 1,75 milijardi evra, saopštio je CNMC, i dodao da će Evropska unija doprineti sa najmanje 578 miliona evra za troškove izgradnje.

Nakon sniženja pomoći EU, raspodela troškova će biti 54 odsto za Španiju i 46 odsto za Francusku, a novčano opterećenje za Španiju je nešto manje od onoga što je dogovoreno 2017. godine.

„Očekivani profiti projekta su značajno povećani, zbog očekivane evolucije mešavine energenata i potrošnje električne energije u evropskim zemljama, u kontekstu ubrzanja energetske tranzicije“, navodi se u saopštenju CNMC-a.

Projekat će povećati kapacitet energetske povezanosti između dve zemlje sa 2,8 gigavata na 5, a očekuje se da će biti u upotrebi od 2028. godine, saopštio je CRE, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.