U trendu

Francuska: Kompanija Servie da plati 2,7 milona evra kazne

PARIZ – Sud u Pariz danas je francusku farmaceutsku kompaniju „Servie“ proglasio krivom za nehotično ubistvo i obmanu zbog tableta za mršavljenje „Mediator“, i kaznio je sa 2,7 miliona evra.

Francusko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je najmanje 500 ljudi u Francuskoj umrlo od problema sa srčanim zaliscima zbog izloženosti aktivnom sastojku leka „Mediator“, koji je povučen iz prodaje 2009. godine, prenosi Rojters pozivajući se na BFM TV.

Navodi se da je Sud kaznio i francuskog regulatora za lekove ANSM sa 303.000 evra.

Služba za odnose sa javnošću kompanije „Servie“ nije odmah odgovorila na zahteve Rojtersa za izjavu, a portparol ANSM je agenciji rekla je da ne može trenutno da komentariše ovaj slučaj.

„Servie“ je ranije priznao da je lek „Meditor“ imao ozbiljne posledice za neke pacijente i pristao je da obešteti neke žrtve, ali je najavio i da će se boriti protiv netačnosti i lažnih navoda u vezi svog preparata.

Nakon što je dobio dozvolu regulatora za primenu u terapiji dijabetesa, lek „Mediator“, što je registrovano ime za hemijsku suspstancu benfluoreks, široko je primenjivan kao sredstvo za suzbijanje apetita koje pomaže ljudima da smršaju.

Lek je povučen iz prodaje u Španiji, Italiji i SAD oko deceniju pre nego što je povučen sa francuskog tržišta, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar