U trendu

Francuska: Osam milijardi evra proizvodjačima automobila, a gradjanima subvencije do 7.000

Francuski predsednik Emanuel Makron predstavio je danas „istorijski plan“ pomoći od osam milijardi evra proizvodjačima automobila, znatno ugroženima posledicama pandemije.

Taj novac bi trebalo da posluži i za modernizaciju tog sektora u Francuskoj kako bi ona postala predvodnica po proizvodnji električnih automobila.

„Država će dati nešto više od osam milijardi evra za taj sektor“, rekao je Makron tokom poseti fabrici auto-delova „Valeo“ u Etablu, na severu Francuske.
Makron je rekao da je cilj te pomoći da Francuska postane prva evropska zemlja u proizvodnji „čistih automobila“ u narednih pet godina sa više od jednog miliona električnih i hibridnih automobila godišnje.

Da bi se podstakla kupovina automobila koja je opala tokom pandemije, Makron je danas najavio povećanje „ekološke subvencije“ za kupovinu električnih vozila na 7.000 evra za gradjane i na 5.000 evra za preduzeća, kao i subvenciju od 2.000 evra za vozila na hibridni pogon.

Takođe se planiraju subvencije za prodaju vozila po sistemu „staro za novo“.

Makron je rekao da je francusko-nemački plan subvencija od 500 milijardi evra, koji je prošle sedmice predstavio Angeli Merkel, „namenjen podršci najugroženijim sektorima“, poput automobilskog.

Predsednik je, međutim, tražio od kompanije „Reno“ „garancije“ za budućnost zaposlenih u dve fabrike čija je sudbina neizvesna, i naglasio da državni kredit od pet milijardi evra „Renou“ „ne može biti odobren“ pre ishoda pregovora o tim fabrikama, koji će biti iduće nedelje.

Makron je objavio da je „Reno“ pristao da se „pridruži evropskom programu za proizvodnju električnih baterija“ za automobile koji predvode konkurenti „Renoa“ iz grupacije PSA – „Pežo“, „Sitroen“ i „Opel“, i grupacija „Saft“, podružnica naftne kompanije „Total“.

Podrškom tom programu francuska država želi da podstakne domaću proizvodnju, te time uslovljava pomoć auto-industriji.

Makron je danas s generalnim direktorom „Renoa“, Žan-Dominikom Senarom, a zatim s tridesetak direktora automobilskog sektora razgovarao o merama koje treba preduzeti da se iz teškoća izvuče auto-industrija sa 400.000 zaposlenih i još 500.000 ljudi u delatnostima povezanim s proizvodnjom automobila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar