U trendu

Francuska planira da uloži 100 milijardi evra u železnički saobraćaj do 2040.

PARIZ – Vlada Francuske saopštila je danas da ta zemlja planira da uloži 100 milijardi evra u železnički saobraćaj do 2040. godine kao deo napora da smanji otisak ugljen-dioksida.

Premijerka Francuske Elizabet Born navela je da plan ima za cilj proširenje i nadogradnju železničke infrastrukture, kao i da uključuje pokretanje ekspresnih prigradskih vozova sličnih pariskom RER sistemu, prenosi Rojters.

Agencija navodi da ovo vladino saopštenje ima za cilj da se pozabavi nejednakostima između Pariza i drugih delova zemlje kada je u pitanju javna infrastruktura, koje su pogoršane rastućim troškovima energije, zbog čega je cena prevoza takođe poskupela.

„Nedostatak pristupa prevozu može da znači da morate odustati od ponude za posao, propustiti obrazovanje, ne viđate voljenu osobu“, rekla je Born.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je krajem prošle godine da želi da se u 10 velikih gradova uspostavi regionalna železnička mreža, ali tada nije preciziraro kako će to biti finansirano, niti kada će se početi sa radovima.

Rojters podseća da je pristupačni javni prevoz osetljivo političko pitanje u Francuskoj, kao i da je prvi Makronov mandat obeležio pokret Žutih prsluka, koji je izbio zbog visokih cena goriva i bio izraz frustracije građana iz ruralnih oblasti.

Državni železnički operater SNCF iznenadio je ranije ove nedelje kada je prijavio rekordan prihod od 41,35 milijardi evra u 2022, što je za 19 odsto više u odnosu na 2021, uz prijavljen neto profit od 2,4 milijarde evra.

Šeg SNCF Žan-Pjer Farandu rekao je prošle godine da su ulaganja u železničku infrastrukturu nedovoljna u poređenju sa susednim državnim železničkim sistemima.

On je procenio da će u cilju eliminacije emisija ugljen-dioksida do 2050. godine, biti potrebno udvostručiti koriščenje vozova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.