U trendu

Francuska vojna IT kompanija sklapa partnerstvo s Guglom

PARIZ – Francuska vojna kompanija Tales i američki Gugl osnovaće zajedničku kompaniju koja će na nivou države pružati usluge računarstva u oblaku za pohranjivanje nekih od najosetljivijih podataka u Francuskoj, saopštile su danas dve kompanije.

Partnerstvom između Talesa, najvećeg evropskog dobavljača odbrambene elektronike i Alfabetovog Gugla realizuje se plan zvaničnog Pariza, donet u maju, kojim je Francuska priznala američku tehnološku superiornost na tom polju, prenosi Rojters.

Francuska vlada je tada saopštila da se usluge računarstva u oblaku, koje su razvili Gugl i Majktosoft, mogu koristiti za čuvanje najosetljivijih francuskih državnih i korporativnih podataka, pod uslovom da su usluge licencirane za francuske kompanije.

U zajedničkom saopštenju Talesa i Gugl Kaluda je navedeno da će osnovati kompaniju sa sedištem u Francuskoj i da će Tales biti većinski akcionar.

Novo preduzeće će pružati čitav niz usluga Gugl Klauda, ali će njena mreža i serveri biti odvojeni od onih koji se koriste za obične Guglove klijente.

Kompanija bi trebalo da bude osnovana u prvoj polovini 2022. godine i da počne sa radom početkom 2023. godine, dodaje se dalje.

Ona će biti konkurent firmi Blu (Bleu), zajedničkom preduzeću koje treba da formiraju konsultantska firma za informacione tehnologije Kepdžemini (Capgemini) i telekomunikaciona grupa Oranž, a koje će koristiti Majkrosoftovu klaud tehnologiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.