U trendu

Francuska želi da EU usvoji industrijsku strategiju „Made in Europe“

BRISEL – Francuska želi da Evropska unija usvoji industrijsku strategiju „Made in Europe“ kao odgovor na američku šemu subvencija za zelene investicije, a kako bi sprečila industrijske kompanije da napuste Evropu i smanjila zavisnost članica EU od spoljnih dobavljača.

Lideri EU će razgovarati o industrijskoj politici na samitu koji se održava od 9. do 10. februara u Briselu, zabrinuti da će vašingtonski Zakon o smanjenju inflacije od 369 milijardi dolara za subvencionisanje proizvoda od baterija preko električnih automobila, solarnih panela i turbina na vetar, odvući kompanije dalje od EU, preneo je Rojters.

„Sprovođenje ambiciozne i robusne evropske industrijske politike je stoga danas od suštinskog značaja. Francuske vlasti predlažu da to bude u obliku strategije ‘Made in Europe'“, navodi Francuska u dokumentu u koji je Rojters imao uvid.

Lideri EU su se složili prošlog marta, odmah nakon ruskog napada na Ukrajinu koji je izazvao skok cena energenata, da Evropa mora da smanji svoju zavisnost od spoljnih dobavljača energenata, ključnih sirovina, poluprovodnika, lekova i hrane.

Francuski predlog poziva na uvođenje hitnih mera posebno kako bi
zadržali evropske kompanije koje se bave solarnim panelima, baterijama,
vodonikom i ključnim sirovinama, uz napomenu da bi strategija „Made in Europe“ trebalo da se zasniva na četiri stuba.

Prvi stub se odnosi na ciljeve EU da se smanji zavisnost od
spoljnih dobavljača i postavljanje ciljeva proizvodnje do 2030. u ključnim
sektorima koji bi bili regulisani zakonima EU.

Drugi bi bio hitna promena pravila EU o pružanju vladine pomoći preduzećima, koja je već dozvoljena u okviru pandemije kovid-19, da bi mogla da se nastavi u odrđenim sektorima na privremenoj osnovi.

Treći stub bi trebalo da bude finansiranje EU osetljivih sektora i poslednji stub potpuno mobilisanje trgovinske politike, uključujući instrumente trgovinske odbrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar