U trendu

Francuske NVO prete sudom Totalu ako ne prekine veze s RUS

PARIZ – Dve vodeće francuske nevladine organizacije (NVO) planiraju da preduzmu pravne mere protiv kompanije TotalEnerži zbog mogućeg kršenja ljudskih prava, osim ako ne prekine poslovne veze sa Rusijom nakon injenog napada na Ukrajinu.

Aktivisti organizacije Grinpis Francuska i Prijatelji Zemlje naveli su u pismu upućenom generalnom direktoru TotalEneržija, Patriku Pujaneu, da kompanija mora da poštuje francuski zakon iz 2017. koji zahteva od multinacionalki da budu oprezne u pogledu kršenja ljudskih prava u zemljama pogođenim ratom, a skojima su poslovno povezane.

Kao francusko pravno lice, TotalEnerži i njegovi direktori mogu biti krivično odgovorni prema francuskom krivičnom zakonu za saučesništvo u ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti, piše u pismu koje citira Rojters.

„Ovim formalno tražimo da bez odlaganja prekinete svoje aktivnosti povezane sa ruskim tržištem nafte i gasa i da prekinete bilo kakve poslovne odnose koji mogu doprineti vršenju ozbiljnih kršenja ljudskih prava“, dodale su nevladine organizacije.

Iz TotalEneržija su odbili da komentarišu pismo.

TotalEnerži je 2020. godine imao udeo od 24 posto u dokazanim rezervama nafte i gasa u Rusiji, koji su učestvovali sa 17 procenata u njegovoj ukupnoj proizvodnji tih energenata, pokazuje dokumentacija kompanije.

Francuski energetski div je osudio rusku agresiju, ali nije sledio primer britanskih rivala Britiš Petroleuma i Šela koji su najavili da se povlače iz Rusije.

TotalEnerži takođe drži 19,4 posto vlasničkog udela u ruskom proizvođaču gasa Novateku, čiji su pojedini direktori i akcionari navodno bliski Kremlju i na meti zapadnih sankcija.

Pravni stručnjak Grinpisa u Francuskoj Klara Gonzales rekla je da bi ta organizacija, ukoliko TotalEnerži ne izmeni svoje planove u roku od tri meseca, mogla da pokrene sudski postupak protiv te kompanije, dodajući da bi moglo da se razmotri i pokretanje krivičnog postupka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar