U trendu

Francuski žlezničari pozvani na generalni štrajk 6. jula

PARIZ – Francuski sindikati Sud Reil, CGT i CFDT objavili su danas zajednički poziv na generalni štrajk železničkih radnika 6. jula, kako bi se izborili za povećanje plata zbog rastuće inflacije.

„Pored drugih radnika u Francuskoj i Evropi, železničari su snažno pogođeni eksplozivnim rastom inflacije, moramo dejstvovati kako bismo dobili povećanje plata“, navode sindikati u zajedničkom saopštenju, prenosi Rojters.

Radnici na železnici će se pridružiti sve većem broju zaposlenih u širokoj lepezi delatnosti – počev od naftog sektora, aerodroma, vazdušnog saobraćaja do kamionskog transporta – koji štrajkuju zahtevajući povećanje plata kako bi nadoknadili rastuće troškove života.

Socijalni nemiri pritiskaju francuskog predsednika Emanuela Makrona i njegovu vladu usred političke krize, nakon što su on i njegova centristička partija izgubili kontrolu nad parlamentom na izborima prošle nedelje, navodi Rojters. Makronovi protivnici za sada isključuju bilo kakav oblik koalicije ili pakta sa njegovom strankom.

Radnici u francuskim rafinerijama nafte TotalEneržija stupili su danas u štrajk.

Kompanija je saopštila da je preduzela korake da obezbedi da njena mreža benzinskih stanica i njeni klijenti budu dovoljno snabdeveni tokom vikenda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar