U trendu

Frans pres očekuje gubitke, uprkos državnoj pomoći

PARIZ – Francuska nacionalna novinska agencija, AFP, očekuje gubitak u prihodima kao posledicu pandemije virusa Covid-19, uprkos stabilnoj, sistemskoj finansijskoj podršci francuske države toj agenciji

Predsednik AFP Fabris Frajs kaže da će AFP morati da se uzda u svoju sopstvenu snagu kako bi održala profit.

“Finansijska podrška francuske države je postavljena za period od 2019. do 2023. godine i mi ne očekujemo nikakve promene – povećanje ili smanjenje. Ali, od kada smo suočeni sa pandemijom, mi moramo računati na naše sopstvene napore, kako bismo zadržali profit”, rekao je Frajs, u izveštaju za Evropsko udruženje novinskih agencija.

AFP, inače, na osnovu četvorogodišnjeg ugovora sa vladom Francuske ostvaruje, prema procenama, do 40 odsto ukupnih prihoda.

Prvi čovek te agencije očekuje da će pridružene kompanije AFP, koje ne zasnivaju svoje poslovanje samo na prodaji sadržaja, zabeležiti 25 odsto gubitaka od ukupnih prihoda od 20 miliona evra.

Frajs kaže da svi na tržištu medija očekuju dramatične promene zbog pandemije i navodi da će prodaja sadržaja AFP nastaviti da opada, ali da će se ubuduće fokusirati na rast prihoda putem novih platformi i povećanja izvora prihoda kroz saradnju sa korporacijama i institucijama, kao i u saradnji sa sestrinskim agencijama. Kada je reč o načinu rada tokom ove pandemije Frajs je rekao da je AFP pokrenula “masivan” program rada od kuće, te da je u sedištu agencije radilo manje od 40 ljudi, za razliku od rada u normalnim uslovima kada ih je bilo više od 1.000. “Mislim da smo uspeli da zadržimo izvanredan nivo proizvodnje vesti za naše klijente, a istovremeno da očuvamo bezbednost naših radnika”, zaključio je Frajs.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.