U trendu

Frilenseri traže sastanak zbog poreskih rešenja za prihode iz inostranstva

BEOGRAD – Poreska uprava je za decembar pripremila 8.000 privremenih poreskih rešenja za fizička lica koja su ostvarivala prihod iz inostranstva u 2017. godini, saopštilo je danas Udruženje radnika na internetu i zatražila tim povodom sastanak sa nadležnima.

Rok za žalbe je, kako je navelo udruženje, samo 15 dana, a naplata potraživanja počinje od februara,

Uskoro očekujemo i rešenja za preostale godine, navode iz Udruženja radnika na internetu.

Iako su ova rešenja u skladu sa zakonom koji je donesen 21. aprila 2021. godine, situacija se znatno promenila od tada.

„Svedoci smo jedne od najvećih kriza u prethodne dve decenije kojoj se ne nazire kraj. U trenutku kad je zvanična inflacija 15 odsto, država svojim građanima koji pošteno žive od svog rada stavlja dužničku omču oko vrata. Radnike na internetu ponovo očekuje agonija dok iščekuju da li će dobiti poreska rešenja za naredne godine, a povrh svega toga, država nije do kraja utvrdila sve detalje za dva modela samooporezivanja koji nas čekaju od 2023. godine“, kažu u Udruženju radnika na internetu.

Tvrde i da je mnogo njihovih kolega u međuvremenu izgubilo posao ili rade smanjenim obimom usled krize.

Takođe, dodaju da u z to, novi zakon koji tek treba da stupi na snagu, podrazumeva izdvajanja od 15 do 30 odsto za većinu frilens zajednice.

Kada se na to doda naplata unazad, ukupno poresko opterećenje iznosi i do 50 odsto budućih prihoda, tvrde frilenseri.

Zbog toga traže sastanak sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom i poručuju da su radnici na internetu spremni da izmiruju svoje obaveze, ali da one moraju biti u skladu s pravima i realnim mogućnostima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar