U trendu

Fruška gora ostaje otvorena za ljubitelje prirode

BEOGRAD – Uprkos pisanju pojedinih medija da će kupovinom parcela na Fruškoj gori, tamošnji Nacionalni park i vidikovac Kesten biti oduzeti od građana i da će na tom lokalitetu biti izgrađeno turističko ili stambeno naselje, takvi navodi nisu tačni pošto se tu neće graditi veći stambeni ili turistički objekti već će se razvijati stočarsko i pčelarsko gazdinstvo, saopštili su danas vlasnici tog zemljišta Sanja i Nebojša Petrić.

Bračni par poručuje da će prirodna dobra Fruške gore, kao i uvek, ostati otvorena za ljubitelje prirode.

U saopštenju navode da je istina da je kupljeno 205 parcela, ali i da ne postoji nikakva bojazan da će se na njima graditi veći stambeni ili turistički objekti, budući da je namera pri kupovini parcela razvoj stočarskog i pčelarskog gazdinstva.

Radi se o poljoprivrednim parcelama koje su podeljene na dva poteza.

Jedan deo se odnosi na Sremske Karlovce (Banstol, Dobrilovac i Doku) koje su privedene nameni kao voćnjaci i vinogradi.

Drugi deo odnosi se se na poljopriredno zemljište na potezu Rakovac (uglavnom van zone Nacionalnog parka).

„Sve PG formirane su tako što je deo poljoprivrednih parcela kupljen od fizičkih lica, a deo zakupljen dugoročno. Na pomenutim katastrarskim parcelama ne postoji upisana žuta planinska staza, a RGZ je javno dostupan svima i samim tim, lako proverljiv. Kao i parcele i vidikovac Kestene je i pre ove kupovine bio vlasništvo više fizičkih lica, te je jedino što se sada menja, ime vlasnika“.

Kako kažu, planinari i organizovane posete turista koji su i do sada uživali u njegovim lepotama, biće i ubuduće uvek dobrodošli u poljoprivredno gazdinstvo gde će im biti ponuđeno srdačno, i pre svega, domaćinsko gostoprimstvo.

Naravno, uz prethodnu najavu i nakon što se sve privede nameni, napominju novi vlasnici zemljišta.

„Takođe, vanredni nadzor Pokrajinske inspekcije Zavoda za zaštitu prirode je trenutno u toku i očekuje se zapisnik čiji će zahtevi biti apsolutno ispunjeni. Takav pristup bio je praksa i do sada, jer su svi radove izvođeni u skladu sa uslovima Zavoda“, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.