U trendu

G20 obećava da će pomoći turizam u svetu pogodjenom pandemijom

Ministri turizma zemalja G20 obećali su u petak da će ublažiti posledice pandemije Covid-19 na svetski turizam, jedan od najugroženijih sektora s milionima zaposlenih kojima su ugrožena radna mesta. 

Zabrane putovanja uvedene radi obuzdavanja pandemije teško su pogodile turizam u celom svetu, za koji se ove godine očekuje pad od 45 odsto, navodi Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Ministri turizma zemalja G20 obavezali su se da će obezbediti da se „ukidanje ograničenja putovanja koordinira“ pošto mnoge zemlje teže ublažavanju zabrana da bi „podržale ekonomski oporavak“ turističkog sektora.

„Radimo na tome da pomognemo preduzećima, preduzetnicima i radnicima u turističkom sektoru (…) da se prilagode i napreduju tokom nove ere posle krize“, rekli su ministri u zajedničkoj izjavi posle virtuelnog sastanak kojem je domaćin bila Saudijska Arabija,  sada predsedavajuća G20.

Oko 75 miliona radnih mesta u tom sektoru u svetu je ugroženo, dodala je grupa, pozivajući se na brojke Svetskog saveta za putovanja i turizam (WTTC).  

Saudijski ministar turizma Ahmed al-Hatib rekao je da se nada da će posledice pandemije biti „samo kratkotrajne“ jer „turistička mesta su i dalje tu, hoteli su još tu, i restorani su još tu, čeka se na povratak posetilaca“, rekao je on za AFP o mogućem oživljavanju turizma, sektora u nastajanju u njegovoj zemlji.

Turizam u Saudijskoj Arabiji teško je pogođen, samo nekoliko meseci pošto je to kraljevstvo septembra prošle godine počelo da izdaje turističke vize, nadajući se da će do 2030. godine imati 100 miliona posetilaca.

Ta kraljevina je potrošila milijarde dolara na turizam, jedan od potencijalnih izvora prihoda na koji prestolonaslednik Mohamed bin Salman želi da preusmeri saudijsku ekonomiju da bi se oslobodilaa zavisnosti od nafte.

Medjutim, Saudijska Arabija je potrošila više od 500 miliona rijala (123 miliona evra) samo da bi u karantin u hotelima stavila hiljade ljudi koji se vraćaju iz inostranstva, rekao je Hatib.

Vlada je hotele iznajmila na tri ili četiri meseca, dodao je ministar, a i to je pomoć tom sekoru, makar privremena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar