U trendu

G7 za slobodnu trgovinu, protiv „netržišnih“ politika

LONDON – Lideri Grupe sedam (G7) saopštili su danas da će se zalagati za kolektivan pristup kako bi se suprotstavili „netržišno orijentisanim“ politikama i praksama i kako bi obezbedili fer multilateralnu globalnu trgovinu.

U cilju podrške pravičnom i međusobno korisnom globalnom ekonomskom sistemu za sve ljude, angažovaćemo se sa drugima, naročito sa zemljama G20 uključujući velike ekonomije poput Kine, saopšteno je nakon virtuelnog sastanka lidera G7, prenosi Rojters.

„Kao lideri, konsultovaćemo se međusobno o kolektivnim pristupima za rešavanje netržišno orijentisanih mera i praksi, a sarađivacemo i sa drugima kako bismo rešili važna globalna pitanja koja utiču na sve zemlje“, navodi se u saopštenju.

Čelnici G7 su poručili da će produbiti saradnju na planu zdravstvenog odgovora na Kovid-19 i razmotriti mogući globalni zdravstveni pakt.

„Mi ćemo se boriti za otvorene ekonomije i društva, za unapređenje globalne ekonomske otpornosti, za korišćenje digitalne ekonomije uz bezbedan slobodan protok podataka“, dodaje G7, čije ekonomije zajedno „teže“ 40 biliona dolara – nešto manje od polovine globalnog bruto domaćeg prozivoda.

Grupa je najavila i da će „sarađivati po pitanju modernizovanog, slobodnijeg i pravednijeg multilateralnog trgovinskog sistema, koji se zasniva na pravilima i koji odražava naše vrednosti i omogućava uravnotežen rast, a čije će središte biti reformisana Svetska trgovinska organizacija“.

Pred toga, lideri G7 su obećali da će nastojati da do sredine 2021. godine postignuh rešenje zasnovano na konsenzusu o međunarodnom oporezivanju u okviru Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), napominje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar