U trendu

Galenika Crna Gora prijavila gubitak od 24,4 miliona evra

PODGORICA – Kompanija „Galenika Crna Gora“, koja je od sredine prošle godine u stečaju, prijavila je gubitak od 24,4 miliona evra, pokazuje poslednji finansijski izveštaj tog preduzeća, koje je delimično u vlasništvu crnogorske države.

Minus od oko 328 hiljada evra napravljen je za sedam meseci prošle godine (januar-jul). Kompanija je prijavila i neraspoređenu dobit od 3,75 miliona evra, prenosi portal bankar.me, pozivajući se na pisanje lista Dan.

„U podacima Uprave za nekretnine može se videti da ‘Galenika Crna Gora’ poseduje vredne nepokretnosti u nekoliko crnogorskih opština – Danilovgradu, Herceg Novom, Kotoru i Podgorici. U bilansu stanja firme navodi se da poseduje stalnu imovinu vrednu 7,5 miliona evra“, navodi se u tekstu.

Stečaj je 8. jula prošle godine uveo predsednik Privrednog suda Blažo Jovanić, jer nije bilo podnetih zahteva za reorganizaciju kompanije, koja se bavila proizvodnjom lekova. Stecaj je uveden na zahtev Poreske uprave (PU) zbog duga koji je fabrika imala na ime neuplaćenih poreza i doprinosa u iznosu od oko 2,6 miliona evra.

Poverioci su u stečajnom postupku prijavili ukupno oko devet miliona evra potraživanja, od čega se 2,5 miliona odnosi na potraživanja bivših radnika.

Neposredno pre prekida proizvodnje lekova, u firmi je bilo šezdesetak radnika, ali ih je nakon pokretanja stečaja ostalo svega 43. Većinski vlasnik „Galenike Crna Gora“ u stečaju, sa 75 odsto vlasništva, jeste istoimena beogradska firma, dok 25 odsto vlasništva ima crnogorska vlada, piše Dan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.