U trendu

Biće gasa za zimu

Cena gasa u Srbiji u četvrtom kvartalu ove godine biće niža za oko devet odsto, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i poručio da Srbija ima dovoljno gasa za zimu.

Srbija ima apsolutno sigurno snabdevanje gasom za nastupajuću grejnu sezonu, a u skladište Banatski dvor je puno, rekao je Antić novinarima posle sastanka sa ministrom energetike Republike Srpske Petrom Đokićem.

Antić je poručio da Srbija ima jasno definisane ugovore sa Rusijom o snabdevanju gasom.

Dodao je da građani, privreda i daljinski sistemi grejanja nemaju razloga za brigu što se tiče snabdevenosti gasom pred nastupajuću zimu.

Srbija još nema ozbiljnu alternativu ruskom gasu, ali očekuje da će dobiti alternativne i dodatne izvore snabdevanja gasom realizacijom velikih projekata, kao što su gasovodi TAP i TANAP, kao i izgradnjom LNG terminala u Grčkoj i gasne konekcije sa Bugarskom, rekao je Antić odgovarajući na novinarsko pitanje da li će se SAD ubuduće porotiviti saradnji između Srbije i Rusije u energetici.

Srbija je čvrsto opredeljena da obezbedi nove rute snabdevanja gasom, što je aktuelna doktrina u celoj Evropi, istakao je Antić.

On je ukazao da interkonekcija između Srbije i Bugarske koja treba da se gradi nije deo projekata povezivanja na ruski gas već sa gasom iz Azerbejdžana i drugih delova sveta.

Antić je objasnio da je za Srbiju veoma bitno da ima podršku SAD za realizaciju tog projekta, jer je to poziv EU da se u većoj meri uključi u finansiranje te gasne konekcije.

Antić očekuje nastavak izmirenja dugova Staklare

Antić je rekao da očekuje da će Srpska fabrika stakla iz Paraćina nastaviti da izmiruje obaveze za struju i gas, jer, kako je naveo, niko ne može da dobija besplatne energente, pa ni ta fabrika.

„Stalno ćemo ih držati pod pritiskom i uvesti u redovno plaćanje“, rekao je Antić novinarima.

On je najavio da će na sastanku Staklare i EPS snabdevanja, koji će uskoro biti održan, biti precizirana dinamika plaćanja duga te fabrike za struju.

Ministar je podsetio da je rukovodstvo te fabrike počelo odgovorno da se ponaša i da je iz sopstvenih prihoda već platilo jedan deo duga za gas.

„Očekujemo da se nastavi i sa izmirenjem obaveza za struju“,rekao je Antić i dodao da je država uspela, zahvaljujući svom čvrstom stavu, ali i uz pomoć medija, da se izbori da ta paraćinska fabrika počne da plaća dugove za energente.

Antić je  izjavio da sa puno optimizma očekuje rešenje pitanja privatizacije HIP Petrohemije iz Pančeva, kao i preduzeća MSK i Azotara, jer te fabrike, kako je poručio, danas dobro rade.

Antić je u izjavi novinarima u Beogradu istakao da Petrohemija danas ostvaruje pozitivne finansijske rezultate i uredno plaća struju i primarni benzin.

Što se tiče MSK i Azotare, kako je dodao, i tu su postignuta pozitivna rešenja, što je dobar poziv za potencijalne kupce da ulažu u te firme.

Antić je dodao da je za državu bilo važno da ta preduzeća pokrenu i poboljšaju rad, kako bi one mogle uspešno da nađu kupca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.