U trendu

Gasovod Jamal-Evropa osmi dan zaredom u reverzibilnom režimu

MOSKVA – Gasovod Jamal-Evropa, kojim se obično isporučuje ruski gas zemljama zapadne Evrope, ostao je jutros, osmi dan zaredom, u reverzibilnom režimu, što znači da protok gasa ide u surotnom smeru – iz Nemačke ka istoku, prema podacima nemačkog operatera gasne mreže Gaskejda.

Podaci na mernoj stanici Malnov, na nemačko-poljskoj granici, pokazuju protok gasa iz Nemačke ka Poljskoj u zapremini od skoro 1,2 miliona KWh u utorak ujutro, što je pad u odnosu na noćašnju količinu od oko 2,0 miliona KWh, prenosi Rojters.

Ruski izvoznik gasa Gasprom nije na aukciji u ponedeljak rezervisao kapacitete za današnji tranzit gasa preko gasovoda Jamal-Evropa.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je prošle nedelje da Nemačka preprodaje ruski gas Poljskoj i Ukrajini umesto da smiri situaciju na evropskom pregrejanom tržištu, optuživši Berlin i nemačke uvoznike gasa za reverzibilni protok i skok cena tog energenta u Evropi.

Nemačko ministarstvo ekonomije odbilo je da komentariše Putinove primedbe, a nemački uvoznici gasa nisu odgovorili na zahteve Rojtersa za komentarom.

Podaci slovačkog operatera gasovoda Eustrim pokazuju da su za danas prijavljene rezervacije kapaciteta za isporuke ruskog gasa iz Ukrajine u Slovačku preko graničnog punkta Velke Kapušani iznosile 773.712 MWh, što je nešto više nego u ponedeljak, ali ispod nivoa koji su zabeleženi ranije tokom decembra, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar